Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές, επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν θα τροποποιήσει τον δημόσιο προϋπολογισμό της για το 2019, αλλά υπογράμμισε ότι «είναι μέσα στην Ευρώπη και θέλει τον διάλογο».

«Θέλουμε εποικοδομητικό διάλογο και δεν αμφισβητούμε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εξηγήσουμε αναλυτικά τον προϋπολογισμό, όπως κάναμε και με την επιστολή που έστειλε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία», πρόσθεσε ο Κόντε.

Ο λαϊκιστικός κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό, δεσμεύθηκε όμως να τηρήσει κατά γράμμα τους στόχους οι οποίοι έχουν οριστεί, χωρίς να βαθύνει περαιτέρω το έλλειμμα ή το χρέος, με επιστολή που έστειλε στις Βρυξέλλες.

«Ο αριθμός 2,4% [το δημόσιο έλλειμμα για το 2019] είναι για εμάς μια οροφή την οποία δεσμευόμαστε να τηρήσουμε (...) Είναι πιθανόν να μην τη φθάσουμε, αλλά είναι βέβαιο πως δεν θα την ξεπεράσουμε», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης ζήτησε να μην υπάρξουν προκαταλήψεις από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ότι ένα μέλος της, τις περασμένες εβδομάδες, πριν διαβάσει το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, δήλωσε ότι πρόκειται να απορριφθεί.

«Διαβάστε τα χείλια μου: για την Ιταλία δεν υπάρχει καμία δυνατότητα Italexit, με έξόδο από την Ευρωζώνη», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει και θα αποφασίσει αύριο τα επόμενα βήματα στη διαδικασία για την αξιολόγηση του προσχεδίου του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Αύριο η Κομισιόν θα συζητήσει τη διαδικασία και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.