(Ενημέρωση 12:45) Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας έκλεισε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση που εξασφαλίζει στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το Brexit, όπως αρχικά έγραψε η εφημερίδα The Times και στη συνέχεια επιβεβαίωσε Βρετανός αξιωματούχος.

Οι Βρετανοί διαπραγματευτές έκλεισαν μια καταρχήν συμφωνία με τους ευρωπαίους ομολόγους τους που καλύπτει όλες τις διαστάσεις της μελλοντικής εταιρικής σχέσης ως προς τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, καθώς και την ανταλλαγή δεδομένων, εξηγεί η εφημερίδα, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές και παράλληλα εκτιμά ότι ενδέχεται σύντομα να υπάρξει και μια συνολική συμφωνία για το διαζύγιο.

Μια τέτοια συμφωνία θα έδινε στο Ηνωμένο Βασίλειο το ίδιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ όπως σε μεγάλες αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρίες, ενώ παράλληλα θα το συνέδεε με τους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς της ΕΕ για πολλά χρόνια. «Σημειώνουμε πρόοδο», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα βασίζεται στο υφιστάμενο σύστημα «ισοδυναμίας» της ΕΕ.

Μια ένδειξη ότι είναι κοντά στην οριστικοποίησή της μια ευρύτερη συμφωνία, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς, είναι η επιστολή που απηύθυνε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο υπουργός Brexit, στην οποία τονίζει πως αναμένει η κυβέρνηση να την έχει στα χέρια της μέσα σε τρεις εβδομάδες. Το «τέλος» της διαπραγματευτικής διαδικασίας «είναι ορατό», υποστήριξε ο Ράαμπ στην επιστολή του, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Η λίρα σημείωσε άλμα μετά το δημοσίευμα των Times, επεκτείνοντας τα κέρδη της στο 1,2914 δολάριο στις 10:55 ώρα Ελλάδας.