Υψηλόβαθμα στελέχη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της ιταλικής κυβέρνησης τονίζουν πως επιθυμούν την συνέχιση του διαλόγου για την επίτευξη σύγκλισης στο θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού, ωστόσο οι ευρωπαϊκές Αρχές μιλούν ξεκάθαρα και για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην Ιταλία, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό της χώρας του 2019, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί. «Θέλω τον διάλογο, αλλά οι κυρώσεις μπορεί τελικά να εφαρμοσθούν, αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και πρέπει να αναθεωρηθεί έως τις 13 Νοεμβρίου. «Στις 13 Νοεμβρίου, αναμένουμε μία ισχυρή, λεπτομερή απάντηση από την ιταλική κυβέρνηση», είπε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας: «Είμαι υπέρ μίας φιλικής προς την ανάπτυξη πολιτικής στην Ιταλία. Μία πολιτική με υψηλότερο δημόσιο χρέος δεν είναι φιλική στην ανάπτυξη».

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία επανέλαβε τη Δευτέρα ότι ο προϋπολογισμός της χώρας δεν θα αλλάξει και επέμεινε ότι το σχεδιαζόμενο υψηλότερο έλλειμμα για το 2019 δεν θα αυξήσει το τεράστιο χρέος της χώρας που υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ.

Σε σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι η Ρώμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσουν να συζητούν τον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019, αν και έχουν διαφορετικές απόψεις. «Έχουμε κάποιες διαφωνίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε διάλογο, έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ της Επιτροπής και της Ιταλίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο στης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.