(upd) Θετικά ήταν τα σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων για τη νίκη των Δημοκρατικών, τονίζοντας ότι οι νίκες των Δημοκρατικών έναντι των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, δίνουν ισχυρό προβάδισμα σε αξίες όπως η ευγένεια και ισότητα.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με το Κογκρέσο που θα αναλάβει σύντομα, αλλά και με τους υπόλοιπους νεοεκλεγέντες αντιπροσώπους των ΗΠΑ», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα τω ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Συνεχίζοντας ο Μ. Σχοινάς ανέφερε: «Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι βασικοί στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι. Η ΕΕ είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια διατλαντική και αμοιβαία ωφέλιμη συνεργασία για την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών μας και των λαών παγκοσμίως».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Φρανς Τίμερμανς έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Εμπνέομαι από τους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ που διάλεξαν την ελπίδα έναντι του φόβου, την ευγένεια έναντι της αγένειας, τη συμμετοχή όλων έναντι του ρατσισμού, την ισότητα έναντι των διακρίσεων».

«Υπερασπίστηκαν τις αξίες τους. Το ίδιο θα κάνουμε και εμείς», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επίσης ανάρτησε στο Twitter ένα ειρωνικό σχόλιο για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε νωρίτερα δηλώσει μέσω του ίδιου μέσου κοινωνικής δικτύωσης ότι οι εκλογές ήταν «τεράστια επιτυχία».

«Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων για πρώτη φορά σε οκτώ χρόνια παρά την ισχυρή χειραγώγηση των Ρεπουμπλικάνων», έγραψε ο Μοσκοβισί. «Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δίκιο: “Τεράστια επιτυχία σήμερα”».

Θα ήταν λάθος να περιμένουμε μια αλλαγή πολιτικής από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ο πιο σημαντικός εταίρος μας εκτός Ευρώπης. Χρειάζεται να επανεκτιμήσουμε και να ευθυγραμμίσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ για να διατηρήσουμε αυτήν την συνεργασία μας», αναφέρει ο Μάας σε μήνυμά του στο Twitter.

Μπούλμαν: «Κίτρινη κάρτα» στον Τραμπ

Συγχαρητήρια στους Δημοκρατικούς για την ανάκτηση του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ απέστειλε με δήλωσή του ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, κάνοντας λόγο για «κίτρινη κάρτα» στον Τραμπ.

«Δεν είναι μόνο μια καλή μέρα για τις ΗΠΑ, αλλά και για την Ευρώπη. Επειδή αυτές οι εκλογές ήταν οι πρώτες μεγάλες εκλογές στις ΗΠΑ αφότου ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του, θεωρούνταν ευρέως ως δοκιμασία για την προεδρία του. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι το πολιτικό στυλ του Τραμπ αμφισβητείται από πολλούς. Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στον αμφιλεγόμενο αρχηγό, τον αφελή του προστατευτισμό, τον επιθετικό λαϊκισμό και τις διχαστικές πολιτικές», σημείωσε ο Ούντο Μπούλμαν, ενώ προανήγγειλε για την επόμενη χρονιά και πριν από τις Ευρωεκλογές τη διοργάνωση μιας «διατλαντικής συγκέντρωσης προοδευτικών με σημαντική συμμετοχή από το Κογκρέσο των ΗΠΑ».

«Θα αποτελέσει ευκαιρία να καταδειχθεί η σημασία της παγκόσμιας προοδευτικής συνεργασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των παγκόσμιων θεσμών και να επιβεβαιωθούν οι κοινές αξίες και αρχές μας υπέρ της δημοκρατίας, της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, της πολυμέρειας και του ελεύθερου, δίκαιου και βιώσιμου εμπορίου», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ