Σε συμφωνία για τον τρόπο και τις λεπτομέρειες με τις οποίες η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξαν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών. Η Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει να περάσει τη συμφωνία από το υπουργικό συμβούλιο, την ώρα που οι 27 της ΕΕ ενημερώνονται για τις λεπτομέρειες.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Το σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν η ΕΕ και η Βρετανία προβλέπει ότι θα αποφασιστεί τον Ιούλιο του 2020 τι θα πρέπει να γίνει προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ανοικτό ιρλανδικό σύνορο μετά την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου του Brexit, στην περίπτωση που δεν υπάρχει μια νέα εμπορική συμφωνία, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές.

Εάν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία, η Βρετανία θα έχει δύο επιλογές. Μια θα είναι η παράταση της μεταβατικής περιόδου για μία φορά πέραν του Δεκεμβρίου του 2020, πιθανώς έως το τέλος του 2021. Η άλλη θα είναι να προχωρήσει σε μια «στοιχειώδη» τελωνειακή ρύθμιση που θα καλύπτει ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά στην οποία η επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας θα είναι πιο στενά ευθυγραμμισμένη με τους τελωνειακούς κανονισμούς και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την παραγωγή, δήλωσαν τρεις διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Πηγές της ΕΕ δήλωσαν ότι η επιλογή της τελωνειακής ρύθμισης περιλαμβάνει ρήτρες για να διασφαλίσει «ίσους όρους», ορίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τους κανονισμούς της ΕΕ για την κρατική βοήθεια και τον ανταγωνισμό, το περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις - κάτι που αποτελεί κόκκινο πανί για τους σκληροπυρηνικούς υπέρμαχους του Brexit στο διχασμένο Συντηρητικό κόμμα.

Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, δήλωσαν οι πηγές, εάν αυτή η λύση έκτακτης ανάγκης για να παραμείνουν ανοικτά τα ιρλανδικά σύνορα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που δεν υπάρχει μια μεμονωμένη συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.

Οι πηγές δήλωσαν ότι οι τρόποι αποχώρησης από την τελωνειακή ρύθμιση δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί και ότι θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά από τους διαπραγματευτές. Η ΕΕ θέλει αυτό να γίνει μέσω ενός κοινού μηχανισμού διαιτησίας της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου –της Κοινής Επιτροπής– που θα συσταθεί μετά το Brexit.

Σύμφωνα με την επιλογή που προτιμά η ΕΕ, εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, θα ζητήσουν τη συμβουλή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ECJ).

Η κυβέρνηση της Μέι, ωστόσο, θέλει να έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει μονομερώς. Ο τερματισμός της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν μια από τις βασικές δεσμεύσεις της καμπάνιας υπέρ του Brexit.

Το υπουργικό συμβούλιο της Μέι συνεδριάζει σήμερα ενώ την ίδια ώρα προγραμματίζεται συνάντηση των εκπροσώπων των 27 κρατών-μελών στις Βρυξέλλες. Θα εξετάσουν την προτεινόμενη συμφωνία και θα αναμένουν να δουν εάν θα την εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας.

Μέι: Η κυβέρνηση θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα - Το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως η κυβέρνησή της θα αποφασίσει αργότερα σήμερα για τα επόμενα βήματα προς το εθνικό συμφέρον για το Brexit και ότι θα ενημερώσει το κοινοβούλιο για την απόφασή του.

«Η κυβέρνηση θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα προς το εθνικό συμφέρον. Είμαι βεβαία πως αυτό θα μας φέρει σημαντικά πιο κοντά στο να υλοποιήσουμε αυτό που ο βρετανικός λαός ψήφισε στο δημοψήφισμα», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο. «Θα επιστρέψω στη Βουλή για να την ενημερώσω για το αποτέλεσμα».

Η Μέι είπε πως το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη το 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η κυβέρνησή της δεν θα διεξαγάγει ποτέ ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.

«Δεν θα ξανακάνουμε δημοψήφισμα, δεν θα ανακαλέσουμε την απόφαση του βρετανικού λαού», είπε. «Θα εκπληρώσουμε το Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019».

Η Μέι υποσχέθηκε επίσης στο κοινοβούλιο πως θα λάβει την κατάλληλη ανάλυση οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, όταν οριστικοποιηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΕ: Σε εξέλιξη διαδικασίες στις Βρυξέλλες - Πιθανή μία Σύνοδος Κορυφής

Για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασίλειου για το Brexit ενημερώνονται σήμερα τα 27 κράτη-μέλη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Οι διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου εργάστηκαν εντατικά τις προηγούμενες ημέρες για την οριστικοποίηση των στοιχείων της συμφωνίας αποχώρησης και το σχέδιο της πολιτικής δήλωσης για τη μέλλουσα σχέση», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε τους επιτρόπους χθες στο Στρασβούργο.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας, επικαλούμενος ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες σε Λονδίνο και Βρυξέλλες, καθώς συνέρχεται σήμερα το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο υπό την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι και ενημερώνονται τα 27 κράτη μέλη από την Επιτροπή. Ο Μ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι δε θα προβεί σε σχόλια για τα διάφορα δημοσιεύματα του τελευταίου 24ώρου, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις «σήμερα ή τις επόμενες μέρες».

Εάν το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας στηρίξει το σχέδιο της συμφωνίας για το διαζύγιο με την ΕΕ, στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματευτές για το Brexit, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 25 Νοεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

«Προφανώς πολλά πράγματα μπορούν να στραβώσουν σήμερα και τις επόμενες δυο-τρεις μέρες, αλλά εάν το υπουργικό συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε θέση να πει σήμερα το απόγευμα ότι είναι ικανοποιημένο με το κείμενο, υπάρχει η πρόταση η ομάδα δράσης της Κομισιόν να μπορέσει σήμερα το βράδυ να δημοσιεύσει ίσως το κείμενο, με τη δυνατότητα ή την πιθανότητα μιας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γύρω στις 25 Νοεμβρίου», δήλωσε ο Βαράντκαρ στο κοινοβούλιο.