Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα αντιμετωπίσει στο βρετανικό κοινοβούλιο πρόταση μομφής, καθώς βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος αναμένεται να καταθέσουν τις 48 επιστολές που απαιτούνται για την εκκίνηση της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας της, σύμφωνα με την Daily Telegraph.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Ανακάμπτει η στερλίνα

Η βρετανική λίρα ανέκαμψε κάπως σήμερα μετά από δημοσιεύματα ότι κορυφαίος ευρωσκεπτικιστής υπουργός δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων υπέρμαχων του Brexit που παραιτήθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση και ενώ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εμφανίστηκε να αψηφά τις έντονες αντιδράσεις στο σχέδιό της για το διαζύγιο με την ΕΕ.

Τα δημοσιεύματα ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ θα διατηρήσει το πόστο του στο υπουργικό συμβούλιο επισκίασαν άλλες αναφορές στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι είναι πιθανή μια διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της Μέι.

Η στερλίνα χθες κατέγραψε τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή της έναντι του ευρώ εδώ και δύο χρόνια ύστερα από ένα κύμα παραιτήσεων από υπουργούς της Μέι που αντιτάχθηκαν στο σχέδιό της για το Brexit. Οι παραιτήσεις προκάλεσαν πανικό στους επενδυτές ότι η Βρετανία μπορεί σύντομα να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία.

Σήμερα όμως το νόμισμα κατέγραψε άνοδο καθώς η Μέι εμφανίστηκε σταθερή στο σχέδιό της να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάρτιο.

Στις 11:50 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα σημείωσε άνοδο 0,3% στο 1,2811 δολάριο. Έναντι του ευρώ, ήταν σχεδόν αμετάβλητη στις 88,72 πένες.

Σύμφωνα με αναλυτές, το νόμισμα αναμένεται να παραμείνει υπό πίεση για όσο καιρό η απειλή περαιτέρω παραιτήσεων δημιουργεί το ενδεχόμενο να απομονωθεί περαιτέρω η Μέι και ενισχύεται η πιθανότητα να τεθεί η ηγεσία της εν αμφιβόλω.

Μέι: Όχι, δεν είμαι ο σύγχρονος Τσάμπερλεν...

Σημειώνεται ότι έπειτα από μία πρώτη ταραγμένη ημέρα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι πέρασε στην αντεπίθεση υπερασπιζόμενη με νύχια και με δόντια το σχέδιο συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, αλλά και το πόστο της.

Η Μέι αρνήθηκε ότι είναι ένας σύγχρονος Νέβιλ Τσάμπερλεν, ο Βρετανός ηγέτης που λοιδορήθηκε για την διαβεβαίωσή του ότι έχει κατευνάσει το Βερολίνο και διασφαλίσει ειρήνη με την Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ έναν χρόνο πριν από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατηγορείται για «παράδοση» στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω μίας συμφωνίας που θα καταστήσει την χώρα δέσμια των ευρωπαϊκών ρυθμίσεων μετά την έξοδό της από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Δεν έχω ορίσει ακόμη νέο υπουργό για το Brexit, αλλά φυσικά θα το κάνω τις επόμενες λίγες ημέρες», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, όταν ερωτήθηκε αν έχει προσφέρει την θέση στον Μάικλ Γκόουβ, τον επιφανέστερο υποστηρικτή του Brexit στην κυβέρνησή της.

Νωρίτερα, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ήθελαν τον Μάικλ Γκόουβ, υπουργό Περιβάλλοντος και ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της εκστρατείας υπέρ του Brexit, να ετοιμάζεται να αποχωρήσει με την σειρά του από την κυβέρνηση. Ερωτηθείς πριν από λίγη ώρα δεν θέλησε να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει. Ωστόσο, δεν αποδέχθηκε την πρόταση της Μέι να διαδεχθεί τον παραιτηθέντα υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.

Οι προειδοποιήσεις δεν φαίνεται ότι έπεισαν τους κοινοβουλευτικούς της συμμάχους στο μικρό Δημοκρατικό Ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), από τους βουλευτές του οποίου εξαρτάται η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, το DUP θεωρεί μη ισχύουσα τη συμφωνία κοινοβουλευτικής συνεργασίας που έχει συνομολογήσει με την Τερέζα Μέι, την οποία θα τηρήσει μόνο σε περίπτωση αντικατάστασης της πρωθυπουργού, ενώ θα καταψηφίσει την συμφωνία για το Brexit.

Η Rolls-Royce προετοιμάζεται για ένα «σκληρό» Brexit

Η βρετανική εταιρεία Rolls-Royce, που κατασκευάζει κινητήρες για αεροσκάφη, ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα για το εάν το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θα λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου.

«Αυτή η συμφωνία είναι μόνο ένα σχέδιο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Γουόρεν Ιστ στο ραδιόφωνο του BBC, ο τελευταίος σε μια σειρά επικεφαλής εταιριών που ενθαρρύνουν τους πολιτικούς να είναι ρεαλιστικοί και να μην δυναμιτίσουν μια συμφωνία που θα επιτρέπει να συνεχιστεί η ροή του εμπορίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

«Θα συνεχίσουμε με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και αυτά περιλαμβάνουν αποθέματα ασφαλείας, ούτως ώστε να έχουμε τις δυνατότητες από πλευράς επιμελητείας που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας».

Εταιρείες μεταποίησης όπως η Rolls-Royce φοβούνται ότι οι νέοι τελωνειακοί δασμοί και η γραφειοκρατία θα μπορούσαν να απειλήσουν την έγκαιρη παράδοση χιλιάδων εξαρτημάτων από τα οποία εξαρτώνται εάν η Βρετανία φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία στις 29 Μαρτίου.

Το γραφείο της Μέι έχει δημοσιοποιήσει ανακοινώσεις από μια σειρά μεγάλων εταιριών όπως η Diageo, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και η Royal Mail που στηρίζουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού.

«Η πολιτική κατάσταση παραμένει αβέβαιη» ανέφερε αργά χθες η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Το εργοστάσιο των οχημάτων Mini της BMW στην Οξφόρδη αντιστοιχεί στο 13% της συνολικής παραγωγής οχημάτων της Βρετανίας, όπου πέρυσι κατασκευάστηκαν σχεδόν 220.000 οχήματα.

Πώς επηρεάζεται το αγγλικό πρωτάθλημα - κόντρα ομάδων με την ομοσπονδία

Το σχέδιο της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FA) για τον αριθμό των ξένων παικτών στους συλλόγους της Premier League βρίσκει την αντίσταση της Γουέστ Χαμ και της Γουότφορντ.

Η FA πρότεινε να μειωθεί ο αριθμός των ξένων παικτών σε κάθε ομάδα της Premier League σε 12 από τους 17 μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια επίσης να ενισχυθεί ο αριθμός των εγχώριων παικτών στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας.

Εάν η πρόταση περάσει, 12 από τις 20 ομάδες της Premier League θα πρέπει να μειώσουν τον αριθμό των ξένων παικτών, αν και η FA υποστηρίζει ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε καθαρή πτώση του συνολικού αριθμού των ξένων παικτών στο πρωτάθλημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της FA, Μάρτιν Γκλεν, εξήγησε την πρόταση στη συνάντηση των μετόχων της Premier League, αλλά ο πρόεδρος της Γουέστ Χαμ, Ντέιβιντ Γκολντ, δήλωσε την αντίθεσή του.

«Γιατί θα το αλλάξετε; Πρέπει να κάνουμε περαιτέρω έρευνες και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε όλες τις λεπτομέρειες. Δεν υπάρχουν στοιχεία για να υποστηρίξουμε την πρόταση», είπε χαρακτηριστικά.

«Η FA εξετάζει το θέμα. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το αγγλικό ποδόσφαιρο ... αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε πράγματα που δεν πρόκειται να λειτουργήσουν». Η Γουέστ Χαμ έχει 16 ξένους παίκτες στην ομάδα των 25 ατόμων για την σεζόν 2018-19 και θα χρειαστεί να διώξει τέσσερις, σύμφωνα με το σχέδιο της FA.

Ο διευθυντής της Γουότφορντ, Γκλιν Έβανς, του οποίου ο σύλλογος βρίσκεται στο σημερινό ανώτατο όριο των 17 ξένων παικτών, είναι επίσης αντίθετος στην ιδέα.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε το status quo», είπε και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να αποκτήσουμε τους καλύτερους για να διατηρήσουμε την Premier League ως το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο, ένα παγκόσμιο βρετανικό εμπορικό σήμα που προσφέρει σημαντικά έσοδα σε αυτή τη χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ