(Ενημέρωση 17:25) Η Ισπανία και η ΕΕ συμφώνησαν για το Γιβραλτάρ, ανοίγοντας τον δρόμο για την αυριανή ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, όπου θα εγκριθεί η συμφωνία για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας. Επιβεβαίωση και από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας. Όλες οι εξελίξεις.

Την είδηση αρχικά μετέφερε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις διπλωματικών πηγών, ωστόσο λίγο αργότερα απέκτησε πιο επίσημη μορφή αφού επιβεβαιώθηκε, σε ένα βαθμό, από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ

Η πραγματοποίηση της αυριανής ευρωπαϊκής διάσκεψης για το Brexit, η οποία ήταν αμφίβολη εξαιτίας των ανησυχιών της Ισπανίας για το Γιβραλτάρ, μοιάζει πλέον σχεδόν σίγουρη. Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ντόναλντ Τουσκ, με τον Ισπανό πρωθυπουργό.

“Μετά το τηλεφώνημα (μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ) και (του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ) πριν από μερικά λεπτά, είναι πιο κοντά η διεξαγωγή του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Τουσκ.

Διπλωματική πηγή ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις κράτησαν όλο το βράδυ, με το τελικό τηλεφώνημα να επιβεβαιώνει την τελική συμφωνία.

Η Μαδρίτη θα έχει άμεση συμμετοχή σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για το Γιβραλτάρ - Τι αναφέρει το προσχέδιο 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διακηρύξει στην αυριανή έγκριση της συμφωνίας για το Brexit με την Βρετανία, ότι οι οποιεσδήποτε μελλοντικές διευθετήσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συζητηθούν απευθείας με την Μαδρίτη, σύμφωνα με ένα προσχέδιο επίσημου εγγράφου που επεξεργάστηκε το Reuters.

“Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα επιτευχθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου,” αναφέρει το έγγραφο.

“Παρόλα αυτά, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να έχουμε ξεχωριστές συμφωνίες μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφορικά με το Γιβραλτάρ..., αυτές οι ξεχωριστές συμφωνίες θα απαιτήσουν μία προηγούμενη συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας,” σύμφωνα με το ίδιο κείμενο.

Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ επιβεβαίωσε την συμφωνία για το Γιβραλτάρ

O Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για το Γιβραλτάρ, ανοίγοντας τον δρόμο για την αυριανή διάσκεψη της ΕΕ, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το Brexit, με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Ο ίδιος είπε πως οι όποιες μελλοντικές συνομιλίες σχετικά με το Γιβραλτάρ, θα γίνουν με την συμμετοχή της Ισπανίας. “Έχουμε συμφωνία για το Γιβραλτάρ,” είπε χαρακτηριστικά ο Σάντσεθ.

Το Λονδίνο διαβεβαίωσε την Μαδρίτη για το Γιβραλτάρ, προκειμένου να γίνει αποδεκτή η συμφωνία για το Brexit

Η Βρετανία έδωσε σήμερα διαβεβαιώσεις στην ΕΕ ότι δεν θα επιμείνει στην μετάφραση της συμφωνίας αποχώρησης για το Brexit ως μιας δέσμευσης της ΕΕ να εφαρμόσει μία μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας στο Γιβραλτάρ, καθησυχάζοντας την Ισπανία για το ζήτημα αυτό.

Η βρετανική κυβέρνηση “θα διαπραγματευτεί της μελλοντικές συμφωνίες για την υλοποίηση της Κοινής Πολιτικής Διακήρυξης εκ μέρους όλων των περιοχών για τις εξωτερικές σχέσεις των οποίων είναι υπεύθυνη η Βρετανία, προκειμένου να διασφαλίσει μία κατάλληλη και επωφελή μελλοντική σχέση με την ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες σχέσεις με την ΕΕ,” σύμφωνα με μία επιστολή του Βρετανού πρεσβευτή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Τιμ Μπάροου.

Η επιστολή αυτή, δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο, από την βρετανική κυβέρνηση.

Σχόλιο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σχολίασε με ενθουσιασμό τις τελευταίες εξελίξεις. «Η αλληλεγγύη κι ο διάλογος είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος για την εξεύρεση λύσεων», είπε μετά την συνομιλία που είχε σήμερα, με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.