Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, αναφέρει ο εκπρόσωπος του Eurogroup Λούις Ρέγο στον λογαριασμό του στο Twitter.

"Η σύνοδος ολοκληρώθηκε έπειτα από 18 ώρες (διαπραγματεύσεων). Καταλήξαμε σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης", σημειώνει.

Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για τη συμφωνία αυτή. Συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παραχωρήσουν περίπου στις 09:45 ώρα Ελλάδος ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυσκολεύθηκαν να συμφωνήσουν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, κατά τη διάρκεια περίπου δώδεκα ωρών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη της συμφωνίας αυτής.

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά και το καθένα εγείρει προβλήματα», εξήγησε πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, ενώ διευκρίνισε ότι μεταξύ των 27, η Ιταλία ήταν η χώρα που βρέθηκε στην πιο δύσκολη θέση.

Η συνέντευξη Τύπου που θα έδιναν ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ, η οποία αρχικά προβλεπόταν να παραχωρηθεί μετά το τέλος του συμβουλίου, αναβλήθηκε για τις 08:45 (τοπική ώρα· 09:45 ώρα Ελλάδας) από την γραμματεία Τύπου του Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πριν αρχίσουν οι εργασίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο Μπρουνό Λε Μέρ και ο Όλαφ Σολτς αντίστοιχα, είχαν δηλώσει αισιόδοξοι για τις πιθανότητες επίτευξης προόδου.

«Η σημερινή είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε μεγάλες προόδους», είπε ο Σολτς.

«Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία για το δίκτυ ασφαλείας (σ.σ. σε περίπτωση τραπεζικής χρεοκοπίας) και τη μεταρρύθμιση του ΕΜΣ (σ.σ. του ταμείου που αναλαμβάνει την αντιμετώπιση κρίσεων κρατικού χρέους)», εκτίμησε από την πλευρά του ο Λεμέρ.

Αντίθετα, για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης -μια από τις πιο εμβληματικές ιδέες του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης- ο Λε Λέρ είπε πως αντιλαμβάνεται πως οι διαπραγματεύσεις δεν είναι τόσο προχωρημένες.

«Υπάρχει ολοένα μεγαλύτερη συναίνεση για την ανάγκη (να υπάρξει) προϋπολογισμός της Ευρωζώνης. Κάναμε μια πολύ σαφή πρόταση μαζί με τον κ. Σολτς (...), όμως ασφαλώς, είμαστε ανοικτοί σε μια πιο διεξοδική συζήτηση για την εφαρμογή της», πρόσθεσε.

Η Ολλανδία είναι ανάμεσα στις χώρες που εκφράζουν τις εντονότερες επιφυλάξεις για τον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, και δεν είναι η μόνη: πολλές άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης μοιράζονται τις ανησυχίες της, ειδικά για τον «σταθεροποιητικό» ρόλο του.

Εξάλλου νωρίτερα χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έκριναν σκόπιμο να δώσουν στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση για να πουν ότι «υποστηρίζουν τον διάλογο ανάμεσα στην Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η Κομισιόν χαιρέτισε τη Δευτέρα την «αλλαγή του τόνου» της κυβερνητικής συμμαχίας στην Ιταλία όσον αφορά τον προϋπολογισμό της για το 2019, αλλά πρόσθεσε πως αναμένει πάντα η Ρώμη να κάνει ακόμα πιο «σημαντική» προσπάθεια για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εντός των ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ).