«Οι επιτυχίες των Πρασίνων δεν περιορίζονται στην Έσση και τη Βαυαρία» τονίζει η Σκα Κέλερ, η επικεφαλής της Ευρωπαίων Πράσινων και του ψηφοδελτίου των Γερμανών Πρασίνων για τις ευρωεκλογές, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

«Πρόσφατα» προσθέτει η κ. Κέλερ, «είχαμε σπουδαίες επιτυχίες στο Λουξεμβούργο, το Βέλγιο. Διαπιστώνουμε ότι μια θετική εναλλακτική με ευρωπαϊκό όραμα αυξάνει τα ποσοστά μας. Η Ευρώπη ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα στις βαυαρικές εκλογές και τα αυξήσαμε ακριβώς διότι έχουμε σαφείς θέσεις για την Ευρώπη».

Το όραμα των Πρασίνων εν όψει των ευρωεκλογών είναι «μια ενωμένη, αλληλέγγυα, κοινωνική, οικολογική Ευρώπη που να είναι δίπλα στους πολίτες της στα μεγάλα προβλήματα που θέτει η εποχή μας», προσθέτει η Πράσινη ευρωβουλευτής, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα για να λάβει μέρος σε συζήτηση με θέμα: «Κοινωνική και Πράσινη Ευρώπη: προτεραιότητες και προϋποθέσεις», την οποία διοργάνωσαν οι Έλληνες «Οικολόγοι Πράσινοι».

Για την ακροδεξιά επισημαίνει ότι «κάνουμε ένα θεμελιώδες λάθος που συζητάμε διαρκώς γι' αυτούς και τούς θέτουμε στο επίκεντρο της πολιτικής» ενώ προσθέτει ότι «ενισχύουμε τους ακροδεξιούς συζητώντας συνεχώς για τους πρόσφυγες σαν να μην υπάρχουν άλλα θέματα. Είναι παράλογο».

«Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν πρέπει να χωθούμε όπως τα κουνέλια στα λαγούμια μας, αλλά πρέπει να ενεργοποιηθούμε και επικοινωνήσουμε ευρέως τις απόψεις μας, το όραμά μας για την Ευρώπη επί όλων των θεμάτων που μας απασχολούν και να ταχθούμε σαφώς κατά της ακροδεξιάς και υπέρ του ανθρωπισμού, της ανοικτής κοινωνίας».

Για την πρόταση συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης που έκανε πρόσφατα ο Α. Τσίπρας λέει: «Συνεργαζόμαστε εξαιρετικά καλά στο Ευρωκοινοβούλιο με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, αλλά τα κόμματα έχουν το δικαίωμα να κατέλθουν αυτόνομα στις ευρωεκλογές. Βρίσκω σημαντικό να παλέψουμε από κοινού κατά των ακροδεξιών σχηματισμών και κατά της επίθεσης εναντίον της δημοκρατίας. Αυτό θα είναι ακόμα πιο σημαντικό στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, αφού αναμένεται αύξηση της δύναμης των ακροδεξιών δυνάμεων».

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη της επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Γερμανών Πρασίνων για τις ευρωεκλογές, Σκα Κέλερ:

Κυρία Κέλερ, στις τοπικές εκλογές της Έσσης και της Βαυαρίας είχατε μεγάλη επιτυχία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη άνοδο των Πρασίνων σε όλη την Γερμανία. Που οφείλεται αυτό;

Είμαι ευρωβουλευτής και το βλέπω ευρύτερα. Οι επιτυχίες μας δεν περιορίζονται στην Έσση και την Βαυαρία. Πρόσφατα είχαμε σπουδαίες επιτυχίες στο Λουξεμβούργο, το Βέλγιο. Στη Γερμανία συγκεκριμένα, οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε σαφείς θέσεις και προσεγγίζουμε τα θέματα με θάρρος και συνέπεια. Ξέρετε, η επιτυχία έχει να κάνει και με το τι εκπέμπει ένα κόμμα. Υπάρχουν δύσκολα προβλήματα, εμείς προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις και εργαζόμαστε για την επίλυση τους. Αν απλώς βλέπεις τα προβλήματα, κάθεσαι στη γωνία και απλώς επικρίνεις ή μεμψιμοιρείς δεν καταφέρνεις τίποτα. Έχουμε ιδέες οι οποίες μπορεί να μην επιλύουν αμέσως εξ΄ολοκλήρου τα προβλήματα, αλλά δίνουμε ώθηση ώστε να επιλυθούν.

Έχετε μια επιτυχημένη συνταγή στη Γερμανία. Μπορεί να μεταφερθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε οι Πράσινοι να έχουν ανάλογη επιτυχία στις ευρωεκλογές;

Όπως είπα έχουμε ήδη εξαιρετικές επιτυχίες και σε άλλες χώρες. Βρισκόμαστε βέβαια ακόμα 6 μήνες πριν τις ευρωεκλογές και μπορεί να υπάρξουν αλλαγές. Διαπιστώνουμε όμως ότι μια θετική εναλλακτική με ευρωπαϊκό όραμα αυξάνει τα ποσοστά μας. Η Ευρώπη ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα στις βαυαρικές εκλογές και αυξήσαμε τα ποσοστά μας ακριβώς διότι έχουμε σαφείς θέσεις για την Ευρώπη.

Ποιο είναι το όραμα των Πρασίνων για την Ευρώπη εν όψει των ευρωεκλογών;

Μια ενωμένη, αλληλέγγυα, κοινωνική, οικολογική Ευρώπη που να είναι δίπλα στους πολίτες της στα μεγάλα προβλήματα που θέτει η εποχή μας. Αυτό είναι συνοπτικά το όραμά μας για την Ευρώπη.

Θέματα όπως ο ρατσισμός αυξάνουν την δύναμη των ακροδεξιών κομμάτων. Πώς θα τα αντιμετωπίσετε;

Κερδίζουμε και εμείς όντας ενάντια στο μίσος και τον ρατσισμό. Φυσικά και υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη με τους κήρυκες του μίσους και του ρατσισμού, ορισμένα από αυτά τα κόμματα βρίσκονται μάλιστα και στις κυβερνήσεις. Κάνουμε όμως ένα θεμελιώδες λάθος που συζητάμε διαρκώς γι' αυτούς και τους θέτουμε στο επίκεντρο της πολιτικής. Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν πρέπει βέβαια να κάνουμε το λάθος να χωθούμε όπως τα κουνέλια στα λαγούμια μας, αλλά πρέπει να ενεργοποιηθούμε και επικοινωνήσουμε ευρέως τις απόψεις μας, το όραμά μας για την Ευρώπη, επί όλων των θεμάτων που μας απασχολούν και να ταχθούμε σαφώς κατά της ακροδεξιάς και υπέρ του ανθρωπισμού, της ανοικτής κοινωνίας. Είναι εντελώς παράλογο να συζητούν μονίμως σε όλες σχεδόν τις τηλεοπτικές εκπομπές στη Γερμανία για το προσφυγικό, με το οποίο βεβαίως πρέπει να ασχολούμαστε και το κάνω και η ίδια, ενώ υπάρχουν τόσα άλλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως είναι η κλιματική αλλαγή η κοινωνική συνοχή, τα τεράστια ενοίκια και τα οποία δεν συζητούνται καθόλου. Πρέπει ξεφύγουμε από αυτό. Ενισχύουμε τους ακροδεξιούς συζητώντας συνεχώς για τους πρόσφυγες σαν να μην υπάρχουν άλλα θέματα. Είναι παράλογο.

Μιλήσατε για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Ο κ. Τσίπρας πρότεινε πρόσφατα στο Βερολίνο, τη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης για να αντιμετωπισθεί και ο ακροδεξιός κίνδυνος. Η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Αντρέα Νάλες, συμφώνησε. Εσείς συμφωνείτε;

Συνεργαζόμαστε ήδη με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε αυτές ανήκουν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Αριστεροί αλλά και ορισμένοι από άλλα κόμματα όπως οι Φιλελεύθεροι, τους οποίους επίσης θα χαρακτήριζα προοδευτικούς σε ορισμένα θέματα, όπως λ.χ. στο θέμα της προστασίας των προσφύγων. Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής όμως οι Σοσιαλδημοκράτες δεν είναι ιδιαίτερα προοδευτικοί. Συνεργαζόμαστε, λοιπόν, σε όσα συμφωνούμε. Συνεργαζόμαστε εξαιρετικά καλά στο Ευρωκοινοβούλιο με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, αλλά τα κόμματα έχουν το δικαίωμα να κατέλθουν αυτόνομα στις ευρωεκλογές. Εμείς, ως Πράσινοι έχουμε το δικό μας ευρωπαϊκό εκλογικό πρόγραμμα και τους δικούς μας επικεφαλής στα ψηφοδέλτια. Βρίσκω, όμως, σημαντικό να παλέψουμε από κοινού κατά των ακροδεξιών σχηματισμών και κατά της επίθεσης κατά της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Σε τέτοια θέματα βρισκόμαστε σε ένα είδος φιλικού ανταγωνισμού. Νομίζω ότι μπορούμε μετά τις ευρωεκλογές να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά. Αυτό είναι θα είναι ακόμα πιο σημαντικό για τις προοδευτικές δυνάμεις, διότι στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο τα πράγματα θα γίνουν δυσκολότερα, αφού αναμένεται αύξηση της δύναμης των ακροδεξιών δυνάμεων. Αυτό σημαίνει ότι οι κοινές ψήφοι των Πρασίνων και των Αριστερών θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία και θα πρέπει να τις αξιοποιήσουμε. Αυτό προϋποθέτει βέβαια μια καλή συνεργασία.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές oι Πράσινοι έλαβαν 6,9% πανευρωπαϊκά. Ποιοι είναι οι εκλογικοί σας στόχοι σε αυτές τις ευρωεκλογές;

Οι αριθμοί δημιουργούν κάποια σύγχυση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επειδή θα χάσουμε 6 βουλευτές λόγω του Βrexit, θέλουμε λοιπόν να συμπληρώσουμε αυτόν τον αριθμό και να κερδίσουμε και μερικούς ακόμα.

Κοινοί υποψήφιοι από διάφορες χώρες στα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών θα υπάρξουν στο μέλλον;

Δυστυχώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλο δεν το ήθελε και οι Συντηρητικοί ήταν επίσης αντίθετοι. Η ιδέα δεν είναι όμως νεκρή. Σε αυτές τις ευρωεκλογές δεν θα υπάρξουν, εμείς πάντως υποστηρίζουμε την ιδέα και πιστεύω ότι σχετική συζήτηση θα επανέλθει. Για μας είναι ένα πολύ σημαντικό επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ