Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης ρυθμιστικού πλαισίου για το bitcoin, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το κρυπτονόμισμα έχει σημειώσει άλμα από τα 1.000 δολάρια στις αρχές του έτους σε πάνω από τα 16.000 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του bitcoin σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη του 20% στα 18.700 δολάρια στην έναρξη της διαπραγμάτευσής τους στην αμερικανική αγορά.

Η εντυπωσιακή αυτή άνοδος έχει γεννήσει πολλά ερωτήματα για την πραγματική του αξία και έχει οδηγήσει πολλούς να αναρωτιούνται εάν πρόκειται για «φούσκα», με τους κεντρικούς τραπεζίτες να ανησυχούν ότι θα δεχθούν επικρίσεις εάν η μέχρι στιγμής μη ρυθμισμένη αγορά του bitcoin καταρρεύσει.

«Απλά και μόνο λόγω του μεγέθους, είναι σίγουρα όλο και πιο απαραίτητο να συζητήσουμε κατά πόσο και σε μια ποια μορφή χρειάζεται εδώ ένα ρυθμιστικό πλαίσιο», δήλωσε ο Νοβότνι, που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

«Μια ειδικότερη πλευρά που πρέπει να συζητηθεί… είναι το ερώτημα του κατά πόσο το ρυθμιστικό πλαίσιο για το ξέπλυμα χρήματος… αρμόζει εδώ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Την ώρα που οι μικρές τράπεζες υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για το ξέπλυμα χρήματος, δεν έχει κανένα νόημα το γεγονός ότι ακόμα και μεγάλες συναλλαγές σε bitcoin μπορούν και διενεργούνται χωρίς αντίστοιχους ελέγχους, δήλωσε ο Νοβότνι, αν και αυτό είναι μάλλον θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά της ΕΚΤ.

Το σχετικά μικρό μέγεθος της αγοράς σε σχέση με τα παραδοσιακά νομίσματα σημαίνει επίσης ότι το πρόβλημα δεν είναι τέτοιο που να απειλεί το ισχύον νομισματικό σύστημα, δήλωσε.

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, η Αυστρία φαίνεται να προσελκύει εταιρείες που πουλούν bitcoin διότι θεωρείται ότι είναι ευκολότερο να λάβει κάποιος άδεια για να λειτουργεί στη χώρα, δήλωσε ο Νοβότνι σε δημοσιογράφους.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή ενδείξεις ότι εμείς, εδώ στην Αυστρία, έχουμε πιο χαλαρό και απλούστερο ρυθμιστικό πλαίσιο απ’ ό,τι στη Γερμανία. Κατά συνέπεια, βλέπουμε μια τάση αυτή η χορήγηση (αδειών) ολοένα και περισσότερο να μετατοπίζεται στην Αυστρία. Και σίγουρα δεν έχουμε κανένα συμφέρον σε αυτό», δήλωσε. Η Αυστρία θα πρέπει τουλάχιστον να ευθυγραμμιστεί με το γερμανικό ρυθμιστικό πλαίσιο, δήλωσε, προσθέτοντας: «Εντέλει θα πρέπει να το διευθετήσουμε αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο».