Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να επιχειρήσει να εξασφαλίσει εγγυήσεις όσον αφορά στον ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) μετά την χθεσινή της απόφαση να αναβάλει την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έκλεισε σχετικά με το Brexit.

Η Mέι αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στις 18:00 ώρα Ελλάδος για συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στις 20:15 ώρα Ελλάδος με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Μέι που επιδιώκει βελτιώσεις στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα στη Χάγη με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ενώ αναμένεται θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στις 14:00 (ώρα Ελλάδος).

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, η συνάντηση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της βρετανικής πλευράς.

 «Μερικές φορές δεν τους καταλαβαίνω πια. Ξοδέψαμε τόσο χρόνο, τόση ενέργεια και δημιουργικότητα προκειμένου να διαπραγματευτούμε κάτι το οποίο ούτε στο Βερολίνο ούτε στις Βρυξέλλες επιθυμούμε. Κανένας δεν θέλει να φύγει η Βρετανία», δήλωσε νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ και τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας εξόδου της Βρετανίας, καθώς επετεύχθη με δυσκολία.

«Δεν μπορώ να φανταστώ σε ποιο σημείο θα μπορούσαμε να αλλάξουμε κάτι ουσιαστικό και δεν μπορούμε να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες», πρόσθεσε, για να τονίσει ότι οι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης δεν βρίσκονται στο Βερολίνο, αλλά στις Βρυξέλλες.

Για «απελπισμένη προσπάθεια απελευθέρωσης» έκανε λόγο ο πρώην Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, σχολιάζοντας την έκτακτη συνάντηση με την κ. Μέρκελ που ζήτησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Τερέζα Μέι αποφάσισε χθες να αναβληθεί η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έκλεισε όσον αφορά στο Brexit, προκειμένου να αποπειραθεί να εξασφαλίσει περισσότερες παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως οι Βρυξέλλες αρνούνται να ξαναδιαπραγματευτούν. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί κοινοβουλευτικοί αμφιβάλλουν για το εάν και κατά πόσον η Μέι, πιεζόμενη και βαλλόμενη πανταχόθεν, μπορεί να αποσπάσει κάποια ουσιώδη αλλαγή.

Δεν είναι σαφές ποιο αποτέλεσμα θα έχει η εσπευσμένη αυτή κίνηση της αρχηγού των Τόρις, ενώ θεωρητικά απέμεναν λιγότερες από τριάντα ώρες ως την έναρξη της ψηφοφορίας. Δεν αποκλείεται ούτε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ούτε άλλος ένας συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής, ούτε καν ένα νέο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την αποχώρηση από την ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες αντέδρασαν ψύχραιμα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει το πώς μπορεί να επιτευχθεί με ομαλό τρόπο η επικύρωση της συμφωνίας. Πρόσθεσε πως ούτε η συμφωνία για την αποχώρηση, ούτε ο «μηχανισμός ασφαλείας» για τα σύνορα ΗΒ - Ιρλανδίας θα τεθούν ξανά υπό διαπραγμάτευση.

«Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης (...) το σενάριο (αποχώρησης) χωρίς συμφωνία», έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ο Τουσκ.

Ιρλανδός ΥΠΕΞ: Το Δουβλίνο θα εντείνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ένα λεπτομερές έγγραφο για τις προετοιμασίες αναφορικά με διάφορα πιθανά σενάρια του Brexit, μεταξύ των οποίων και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία, κάτι για το οποίο, όπως δήλωσε, πρέπει η κυβέρνηση να προετοιμαστεί τώρα πιο εντατικά.

«Τώρα πλέον ενεργά, όχι μόνο προετοιμαζόμαστε γι' αυτό, αλλά λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι, εάν κριθεί απαραίτητο, θα είμαστε έτοιμοι στις 29 Μαρτίου για να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία», δήλωσε ο Σάιμον Κόβενι στο ιρλανδικό δίκτυο RTE, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι απίθανο ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Μετά τη χθεσινή αναβολή από την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο επί της συμφωνίας της για το Brexit, ο Κόβενι δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή στη διατύπωση της συμφωνίας αποχώρησης, αλλά εξέφρασε την ελπίδα η ΕΕ να δώσει στη Μέι τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται αναφορικά με το λεγόμενο ιρλανδικό 'δίχτυ ασφαλείας' (backstop).