Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοικτή στο να προστεθούν διευκρινίσεις στη συμφωνία του Brexit ή ακόμα και να δώσει παραπάνω διαβεβαιώσεις στα σημαντικά θέματα, σύμφωνα με προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής και δηλώσεις του Επίτροπου, Γκίντερ Έτινγκερ.

Στο προσχέδιο που εξασφάλισε σήμερα το Reuters, ένα έγγραφο έξι σημείων το οποίο προετοιμάζει η ΕΕ για την Τερέζα Μέι ώστε να συμβάλει στο να πείσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός το διαιρεμένο βρετανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit, επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα "αλλάζουν ή αντιβαίνουν" στην συμφωνία.

Οι διαβεβαιώσεις αυτές θα αφορούν κυρίως το κομβικό ζήτημα με το "δίχτυ ασφαλείας" (backstop) για τη Βόρεια Ιρλανδία. Τα άλλα 27 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για μεγάλο μέρος του κειμένου και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ιδιαίτερα η παράγραφος που αφορά την πρόθεση της ΕΕ να προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στην Βρετανία είναι πιθανό να αλλάξει αργότερα σήμερα λόγω της αντίθεσης της Ιρλανδίας όπως και άλλων χωρών μελών της ΕΕ.

Το συγκεκριμένο ζήτημα σχολίασε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ, που παραδέχθηκε πως η ΕΕ δεν έχει πρόβλημα να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, αλλά έως εκεί. «Το λέμε αυτό και το εννοούμε… άρα τελικές διευκρινίσεις ναι, αλλά περαιτέρω διαπραγματεύσεις όχι», δήλωσε ο Έτινγκερ στο γερμανικό δίκτυο SWR.

Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοικτή στο να τεθεί ένα χρονικό όριο για τη λύση του backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Έτινγκερ δήλωσε: «Όχι, αυτό δεν λειτουργεί. Χρειάζεται να έχουμε σαφείς κανόνες για τους πολίτες, τα προϊόντα και τα αγαθά στα σύνορα της Ιρλανδίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, στο Μπέλφαστ και το Δουβλίνο».