Η ιταλική κυβέρνηση και η Κομισιόν κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Αποφύγαμε τις κυρώσεις, αλλά δεν ενδώσαμε σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο του προϋπολογισμού, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζ. Κόντε. Αποκλιμακώνεται η απόδοση των ιταλικών ομολόγων.

Η συμφωνία προβλέπει εξοικονόμηση 10,25 δισ. ευρώ, εν μέρει λόγω της «μετάθεσης της εφαρμογής δύο σημαντικών μέτρων» της ιταλικής κυβέρνησης: της μεταρρύθμισης των συντάξεων και του εισοδήματος του πολίτη, ενός κατώτατου εισοδήματος για τους πιο φτωχούς», είπε ο Ντομπρόβσκις.

Η λύση αυτή «δεν είναι ιδανική, αλλά επιτρέπει να αποφευχθεί σε αυτό το στάδιο μια διαδικασία για υπερβολικό έλλειμμα», πρόσθεσε.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,04% του ΑΕΠ -έναντι 2,4% αρχικά- με την ανάπτυξη να αναμένεται στο 1% το 2019 έναντι 1,5% προηγουμένως.

Κόντε: Αποφύγαμε τις κυρώσεις

Αποφύγαμε την διαδικασία κυρώσεων, αλλά δεν ενδώσαμε σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο του προϋπολογισμού, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, με παρέμβασή του στην γερουσία της Ρώμης, αναφερόμενος στη συμφωνία με την Κομισιόν, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό για το 2019.

«Αποφύγαμε την διαδικασία κυρώσεων, αλλά δεν ενδώσαμε σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο του προϋπολογισμού, διαφυλάξαμε τον όλο σχεδιασμό του», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Με την υποστήριξη των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, παρενέβην για να ξαναβρεθεί το νήμα του διαλόγου και να μην πληγεί η μεταρρυθμιστική μας δράση», πρόσθεσε ο Κόντε.

«Εργαστήκαμε με την μέγιστη δυνατή αποφασιστικότητα για να αποφευχθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Επαναλαμβάνοντας ότι « η κυβερνητική συμμαχία δεν έκανε πίσω σε ό,τι αφορά στους στόχους που οι Ιταλοί υπέδειξαν ως πρωτεύουσας σημασίας, με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου».

Οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενταχθούν σε συνολική τροπολογία στο προϋπολογισμό, η οποία θα ψηφιστεί από την γερουσία της Ρώμης τις αμέσως επόμενες ημέρες. Επιβεβαιώνεται, τελικά, ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας για το επόμενο έτος θα ανέλθει στο 2,04% του ΑΕΠ, και όχι στο 2,4%, όπως είχε οριστεί αρχικά από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν επτά μηνών, αφότου έγινε γνωστό ότι η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019.

Στις αγορές ομολόγων ήταν εμφανής η ανακούφιση ότι το ‘έπος’ με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας φθάνει στο τέλος του.

Η απόδοση των διετών ιταλικών ομολόγων μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 0,395%, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου.

Η απόδοση των πενταετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησε στο 1,804%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, ενώ η απόδοση των 10ετών τίτλων μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 2,80%.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε γύρω στις 252 μονάδες βάσης, η μικρότερη από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αργά χθες το spread είχε διαμορφωθεί γύρω στις 268 μονάδες βάσης.