Η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση εγείρει πολλούς κινδύνους μεν, αλλά η εγχώρια ζήτηση συνεχίζει να τονώνει την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης στην Ευρώπη, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ σε συνέντευξή του στην Passauer Neue Presse.

Ο Αλτμάιερ αναγνωρίζει πως το Brexit, οι διεθνείς συγκρούσεις για το εμπόριο και οι μεταβολές στην αυτοκινητοβιομηχανία επιβράδυναν την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αλλά προεξοφλεί ότι το ΑΕΠ της χώρας οδεύει να επεκταθεί για δέκατη συναπτή χρονιά φέτος.

«Τα βιβλία παραγγελιών της βιομηχανίας και των εμπόρων είναι γεμάτα», τονίζει ο Αλτμάιερ στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο. «Υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες η οικονομική ανάπτυξη να συνεχιστεί για δέκατη συναπτή χρονιά», προσθέτει, κάτι που θα σηματοδοτήσει την πιο μακρά περίοδο συνεχούς οικονομικής επέκτασης από τη δεκαετία του 1960.

Τον περασμένο μήνα, το Βερολίνο αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας το 2018, περί το 1,5 ως 1,6% (από 1,8%) του ΑΕΠ.

Η γερμανική οικονομία κατεβάζει ταχύτητα ενόψει Brexit και καθώς οι συγκρούσεις για το εμπόριο, που πυροδότησε η πολιτική που συνοψίζει το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσαν αβεβαιότητα.

Οι γερμανικές εταιρείες που επικεντρώνονται στις εξαγωγές δυσκολεύονται, αντιμέτωπες με την γενικότερη μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό, καθώς η διεθνής οικονομία επιβραδύνει επίσης.

Ο Αλτμάιερ σημειώνει ότι οι προοπτικές για τη συνέχιση της ανάπτυξης θα εξαρτηθούν από το εάν η γερμανική βιομηχανία θα μπορέσει να αξιοποιήσει πολλά υποσχόμενα νέα πεδία, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η τεχνητή νοημοσύνη.

Για τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, το Brexit και η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού εγείρουν κινδύνους για την οικονομία, ενώ πολλές εταιρείες δεν έχουν κάνει επαρκείς επενδύσεις για την επέκταση της παραγωγής τους. Καλεί να εγκριθεί το συντομότερο από την Μπούντεσταγκ ο νέος νόμος για τη μετανάστευση, με σκοπό να μειωθεί η έλλειψη εξειδικευμένων επαγγελματιών.

Εάν καταστεί ευκολότερη η προσέλκυση εξειδικευμένων εργαζομένων στη Γερμανία η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να αυξηθεί κατά αρκετά δέκατα της εκατοστιαίας μονάδας, προβλέπει ο Αλτμάιερ. Η Γερμανία, εξηγεί εξάλλου, έχει περίπου 57.000 θέσεις εκπαιδευομένων προς πλήρωση.

«Είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν οι επιπτώσεις, αλλά περιμένω ότι μια λειτουργική εισροή μεταναστών στην αγορά εργασίας θα φέρει στη Γερμανία επιπλέον οικονομική ανάπτυξη που θα ανέρχεται σε πολλά δέκατα της εκατοστιαίας μονάδας», σημειώνει ο Αλτμάιερ στη συνέντευξή του.