Σε νέο χαμηλό επίπεδο τετραετίας υποχώρησε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, επιβαρυμένο από τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, την επίπτωση από τις διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία και το πιο αδύναμο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

Ο όμιλος ερευνών Sentix ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επενδυτικού κλίματος που καταρτίζει για την Ευρωζώνη υποχώρησε στο -1,5 από -0,3 τον Δεκέμβριο, υποχωρώντας για πέμπτο συνεχόμενο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014. Οι αναλυτές που είχαν ερωτηθεί από το Reuters ανέμεναν μία τιμή -2,8. Ο επιμέρους δείκτης για τις προσδοκίες υποχώρησε στο -19,3 από -18,8 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο επιμέρους δείκτης για την τρέχουσα κατάσταση μειώθηκε στο 18,0 από 20,0.

«Με τα στοιχεία αυτά, η Ευρωζώνη είναι επικίνδυνα κοντά στη στασιμότητα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Sentix, Μάνφρεντ Χίμπνερ, σε ανακοίνωσή του. «Ούτε οι πολιτικοί ούτε οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται να έχουν κατανοήσει πραγματικά την έκταση αυτής της απώλειας δυναμικής», σημείωσε. «Το πιθανό ‘σκληρό Brexit' και η έλλειψη στήριξης από την παγκόσμια οικονομία παραμένουν αρνητικοί παράγοντες... Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές δεν αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα παράσχουν ταχεία στήριξη», πρόσθεσε.