Στοιχεία ενεργητικού, αξίας σχεδόν 800 δισ. στερλινών (891,52 εκατ. ευρώ), μεταφέρονται από τη Βρετανία προς νέα χρηματοπιστωτικά κέντρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει του Brexit, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία EY.

H Βρετανία, που αναμένεται να φύγει από την ΕΕ τον Μάρτιο, δεν έχει ψηφίσει ακόμη τη συμφωνία για το Brexit ώστε να αποφευχθεί μία απότομη διακοπή των δεσμών της με την ΕΕ. Αν και το βρετανικό κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει για την προτεινόμενη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, δεν είναι σαφές αν αυτή θα εγκριθεί.

«Όσο πλησιάζουμε στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία, τόσο περισσότερα στοιχεία ενεργητικού θα μεταφέρονται και προσωπικό θα προσλαμβάνεται επί τόπου ή θα μετακινείται», δήλωσε ο Ομάρ 'Αλι, επικεφαλής της EY για τις βρετανικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Η EY παρακολουθεί τα σχέδια 222 χρηματοπιστωτικών εταιρειών για το Brexit από τον Ιούνιο του 2016, όταν οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Στην τελευταία επικαιροποίηση που έκανε στα τέλη Νοεμβρίου 2018, είχε αναφέρει ότι 80 εταιρείες εξετάζουν ή έχουν επιβεβαιώσει τη μεταφορά στοιχείων ενεργητικού και προσωπικού. Η τελευταία εκτίμηση της EY αναφέρει ότι θα μετακινηθούν στοιχεία ενεργητικού αξίας 800 δισ. στερλινών σε ένα σύνολο 8 τρισ. στερλινών για τον βρετανικό χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η Frankfurt Main Finance, που προωθεί το γερμανικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, έχει δηλώσει ότι αναμένει τη μεταφορά στοιχείων ενεργητικού 750 έως 800 δισ. ευρώ μόνο στη Φρανκφούρτη, σε μεγάλο βαθμό στο τρέχον τρίμηνο. Περίπου 2.000 νέοι ευρωπαϊκοί ρόλοι έχουν δημιουργηθεί από εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ως αντίδραση στο Brexit, ανέφερε η EY, με το Δουβλίνο, το Λουξεμβούργο, τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι να αποτελούν τα πιο δημοφιλή μέρη.

Οι προβλέψεις για μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας από τον βρετανικό χρηματοπιστωτικό τομέα στην ΕΕ δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει περίπου 4.000 θέσεις εργασίας να μεταφερθούν έως τις 29 Μαρτίου. «Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ρόλοι θα μεταφερθούν από τη Βρετανία, πολλές εταιρείες μετακινούν μόνο τους εργαζόμενους που θεωρούν αναγκαίο και προσλαμβάνουν επιτόπου, δεδομένου του κόστους των μετακινήσεων», είπε ο 'Αλι. Οι μετακινήσεις που έχουν γίνει έως τώρα θα αποτελούν μόνο «την κορυφή του παγόβουνου», αν υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία, ανέφερε η EY.