«Η "καρδιά" της Μεσογείου, σήμερα στη Λευκωσία», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενόψει της Συνόδου των Med 7, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στην κυπριακή πρωτεύουσα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτήρισε την σημερινή μέρα σημαντική και τόνισε: «Οπωσδήποτε θα αναφερθούν και θέματα της διεθνούς επικαιρότητας και σίγουρα θα αναφερθεί και το Κυπριακό στις συζητήσεις της Συνόδου».

Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με Κοινή Διακήρυξη, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, θα στέλνει ένα «μήνυμα του Νότου προς τις Βρυξέλλες ενόψει των ευρωεκλογών για τις προσδοκίες που έχουμε από την ΕΕ». Μ' αυτές τις εκλογές, επισήμανε, «επιθυμία όλων είναι να αποφύγουμε πολιτικές παρεκτροπές, ακραία αποτελέσματα και την τάση που υπάρχει σε κάποιες χώρες για φυγόκεντρες πολιτικές και ευρωσκεπτικισμό. Είναι λοιπόν και μια κατάθεση ευρωπαϊκής ενότητας».

Η Σύνοδος των επτά ευρωπαϊκών κρατών μελών του Νότου (Med 7) έχει θέσει σε συναγερμό την κυπριακή Αστυνομία. Η περιοχή του Συνεδριακού Κέντρου βρίσκεται κατά από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Από τις 13:00 και μετά, το συνεδριακό κέντρο θα μπορούν να προσεγγίσουν μόνο όσοι φέρουν διαπίστευση για τη Σύνοδο Med7. Η είσοδος εντός του κέντρου θα γίνεται σε προκαθορισμένες ώρες και πριν από τις 3 το απόγευμα, όταν οι πόρτες θα κλείσουν προκειμένου να γίνουν όλες οι προετοιμασίες για τις αφίξεις των ξένων ηγετών.

Σε επίπεδο καθημερινότητας θα πραγματοποιούνται κυκλοφοριακές παρεμβάσεις κατά τη μετακίνηση ηγετών και αντιπροσωπειών, προς και από το συνεδριακό κέντρο, ενώ στο Αρχηγείο Αστυνομίας λειτουργεί κέντρο επιχειρήσεων.