Δεν υπάρχει χρόνος για να βρεθεί μια εναλλακτική ρύθμιση στο λεγόμενο backstop, την πολιτική ασφαλείας για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, και η συμφωνία Brexit Λονδίνου-Βρυξελλών δεν θα τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

«Συζητήσαμε μεταξύ μας για τις αποκαλούμενες εναλλακτικές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επιστροφή ενός σκληρού συνόρου. Μόνο, που κανείς, σε καμία από τις δύο πλευρές, δεν μπόρεσε να πει ποια εναλλακτική χρειάζεται για να διασφαλιστεί ο έλεγχος σε τρόφιμα, ζώα και προϊόντα χωρίς την ύπαρξη συνόρου», τόνισε ο Μπαρνιέ στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

«Δεν έχουμε ούτε τον χρόνο, ούτε τις τεχνολογίες», πρόσθεσε.

Η ευθύνη για να καθοριστούν οι «εναλλακτικές ρυθμίσεις» βρίσκεται στους Βρετανούς βουλευτές, τόνισε.

«Για να είμαστε ειλικρινείς κανένας και από τις δύο πλευρές γνωρίζει σήμερα ποιες θα πρέπει να είναι αυτές οι εναλλακτικές ρυθμίσεις. Χρειαζόμαστε το backstop όπως είναι», είπε, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος για ένα Brexit χωρίς συμφωνία αυξάνεται.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι ίσως η συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να αποφέρει νέες προτάσεις.

Σημείωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εργαστεί ξανά σε μια πολιτική διακήρυξη για την σκιαγράφηση των στόχων για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία.