Η δραστηριότητα στον τομέα μεταποίησης της ευρωζώνης αναπτύχθηκε οριακά τον Ιανουάριο καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν έξι ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit για την ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, υποχώρησε για έκτο μήνα στις 50,5 μονάδες από τις 51,4 του Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση. Η τιμή, ωστόσο, διαμορφώθηκε οριακά πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που υποδηλώνει ανάπτυξη ενώ είναι η χαμηλότερη από τον Νοέμβριο του 2014. Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 50,5 από τις 51,0 μονάδες – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πεντέμισι ετών.

Οι διαδηλώσεις στη Γαλλία, ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας που πασχίζει να ανακτήσει τη δυναμική του, η πολιτική αβεβαιότητα και η αύξηση του προστατευτισμού στο εμπόριο αναφέρονται ως λόγοι για την επιβράδυνση από τους μάνατζερ των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την IHS Markit.

«O PMI του Ιανουαρίου ενισχύει την πιθανότητα ο μεταποιητικός τομέας να βρίσκεται σε ύφεση και θα λειτουργήσει ως βαρίδι για την οικονομία το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.