Να επιλυθεί η προβληματική κατάσταση στη Βενεζουέλα με τρόπο ειρηνικό και δημοκρατικό, είναι η κοινή πεποίθηση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες ωστόσο, διαφώνησαν στο αν πρέπει να αναγνωρίσουν ως σύνολο τον Χουάν Γκουαϊδό. Σκέψεις για περαιτέρω κυρώσεις προς τη Βενεζουέλα, η αντίδραση της πλευράς Μαδούρο.

Η Ρώμη μπλόκαρε κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Χουάν Γκουαϊδό

Η Ιταλία μπλόκαρε σήμερα την υιοθέτηση μιας κοινής θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της αναγνωρίζουν ότι ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό έχει τη νομιμοποίηση να διοργανώσει νέες προεδρικές εκλογές μετά την άρνηση του προέδρου Μαδούρο να προκηρύξει νέες εκλογές.

«Σίγουρα δεν θα υπάρξει κοινή δήλωση της ΕΕ επειδή ορισμένα κράτη μέλη είναι αντίθετα σε αυτή», είπε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει σε μια σύνοδο υπουργών της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του Σαρμ ελ-Σέιχ.

Τέσσερις διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν κατέστη δυνατή η έγκριση της κοινής δήλωσης. Η Ιταλία αρνήθηκε να εγκρίνει το κείμενο του προσχεδίου, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές. Η Ελλάδα εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις, σύμφωνα πάντα με τις πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεκατέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ --Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πορτογαλία, Αυστρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Σουηδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο-- αναγνώρισαν η κάθε μια ξεχωριστά ότι ο Χουάν Γκουαϊδό ασκεί χρέη προέδρου προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές, ρόλο που του αποδίδει το Σύνταγμα της Βενεζουέλας.

Από την πλευρά του, το Βέλγιο ανακοίνωσε διά του υπουργού Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεντέρ την υποστήριξή του στον «Χουάν Γκουαϊδό στην αποστολή του να διοργανώσει νέες ελεύθερες και διαφανείς εκλογές».

ευρ

Η «ειρηνική» και «δημοκρατική» επίλυση της κατάστασης στη Βενεζουέλα αποτελεί την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εάν η ΕΕ δεν έχει κοινή θέση σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, η Φ. Μογκερίνι απάντησε πως υπάρχει «σαφής» ευρωπαϊκή θέση, καθώς η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της «ποτέ δεν αναγνώρισαν ως νόμιμες τις προεδρικές εκλογές της περασμένης χρονιάς και κανείς μας δε συμμετείχε στην έναρξη της δεύτερης θητείας του Μαδούρο». «Αναγνωρίσαμε ως το μόνο νόμιμο θεσμό την Εθνοσυνέλευση και τον ρόλο του προέδρου της. Αυτή είναι σαφής και κοινή θέση της ΕΕ» τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει προχωρήσει σε στοχευμένες κυρώσεις απέναντι σε στοιχεία του καθεστώτος που ήταν υπεύθυνα για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτή η θέση της ΕΕ συμπληρώνεται από την απόφαση να δημιουργηθεί μια «διεθνής ομάδα επαφής» που θα συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη στο Μοντεβιδέο. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια δημοκρατική και ειρηνική λύση και αυτό που τονίζουμε ως Ευρωπαίοι είναι η ανάγκη να υπάρχουν και τα δύο αυτά στοιχεία της εξίσωσης» ανέφερε η Φ. Μογκερίνι, ενώ σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό από κάποιες χώρες της ΕΕ, σημείωσε ότι η ΕΕ δεν έχει «αρμοδιότητα αναγνώρισης κρατών και θεσμών» και πως αυτό ανήκει στις εθνικές αρμοδιότητες των οποίων κάνουν χρήση κάποια κράτη-μέλη.

«Έχουμε όμως ένα κοινό πλαίσιο δράσης μέσα από την άσκηση πίεσης και τον διάλογο» κατέληξε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, αλλά δεν έχει συζητήσει το ενδεχόμενο ενός πετρελαϊκού εμπάργκο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας.

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων, η πρόθεσή μας είναι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος ορισμένων προσώπων παρά σε τομείς, που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις σε βάρος των πολιτών» επισήμανε ο Καρμέλο Αμπέλα στο Reuters μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων (σε τομείς) δεν έχει αποκλειστεί, αλλά πρωταρχικά επικεντρωνόμαστε σε ορισμένα πρόσωπα» σημείωσε.

Βενεζουέλα: Θα αναθεωρήσουμε τις διμερείς σχέσεις με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τις διμερείς σχέσεις με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Καράκας, επισημαίνεται πως η κυβέρνηση «διατυπώνει την εντονότερη απόρριψή της ως προς την απόφαση που υιοθέτησαν ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που επισήμως υποτάχθηκαν στη στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο».