Την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η συζήτηση για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.

Πρόσθεσε δε ότι η έλλειψη προόδου ως προς την αναθεώρηση του Δουβλίνου διευκολύνει την δράση των οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

Ο κ. Βίτσας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι η αναθεώρηση του κανονισμού «Δουβλίνο» θα πρέπει να προχωρήσει στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών.

Ο ΥΜΕΠΟ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να δοθεί ένα ισχυρό και σαφές πολιτικό μήνυμα προς τις κοινωνίες και την κοινή γνώμη των χωρών πρώτης υποδοχής πως η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό τους, ως προς τη διαχείριση της πρόκλησης του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Αυτό το μήνυμα, συνέχισε ο κ. Βίτσας, είναι σημαντικό να δοθεί πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές για να φανεί ότι η Ε.Ε. βρίσκεται κοντά στις ανάγκες των πολιτών και δεν παραμένει όμηρος εσωτερικών πολιτικών επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων ορισμένων κρατών - μελών.

Επιπλέον, επανέλαβε την ελληνική πρόταση για την υιοθέτηση, μέχρι την αναθεώρηση του κανονισμού «Δουβλίνο», ενός μεταβατικού μηχανισμού, ο οποίος θα προβλέπει ως αναπόσπαστο μέρος του την υποχρεωτική ανακατανομή σε άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε., προκειμένου να ελαφρυνθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής.

Στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών, ο Δημήτρης Βίτσας υπέγραψε την ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΜΕΠΟ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) με τον διευθυντή του Οργανισμού, Μάικλ Ο' Φλάχερτι, ενώ πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, την υπουργό Δικαιοσύνης της Ελβετίας, Κάριν Κέλερ- Σάτερ και την υφυπουργό Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Κάρολιν Νόουκς.