Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την αναθεώρηση του κανονισμού που διέπει τη μεταφορά αερίου, ο οποίος φέρεται να αποτελούσε αιτία εμπλοκής για τον μελλοντικό ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, στη βάση ενός κειμένου που προώθησαν η Γαλλία και η Γερμανία, ανέφεραν διπλωμάτες.

Η ρουμανική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε στο Twitter την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών μελών. Η συμφωνία θα επιτρέψει την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τροποποίηση της οδηγίας για το αέριο. Αυτές οι τροποποιήσεις έχουν σκοπό την εφαρμογή των κανόνων της κοινής αγοράς ενέργειας σε αγωγούς αερίου που έχουν προέλευση τρίτες χώρες.

Η αναθεώρηση του πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2017, θεωρείται πως αντανακλά την επιθυμία του θεσμού να πλαισιώσει καλύτερο το σχέδιο του αγωγού Nord Stream 2 ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, θέτει εν αμφιβόλω την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ και την ασφάλεια του εφοδιασμού σε αέριο.

Σύμφωνα με πολλές διπλωματικές πηγές, η εντολή που δόθηκε στη ρουμανική προεδρία αντανακλά ένα κείμενο συμβιβασμού που κατέθεσαν η Γαλλία και η Γερμανία.

«Υπήρξε πράγματι μια συμφωνία που κατέστη δυνατή μόνο χάρη στη στενή συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία, υπό τη ρουμανική προεδρία της ΕΕ. Βλέπω πολύ συχνά τον Γάλλο πρόεδρο, υπάρχει μια στενή συνεργασία, σε όλα τα ευρωπαϊκά θέματα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Ο Nord Stream 2 συμπληρώνει τον Nord Stream 1, τον οποίο επίσης διαχειρίζεται η Gazprom. Θα συνδέσει τη Ρωσία με τη Γερμανία υποθαλασσίως περνώντας μέσα από τα χωρικά ύδατα πέντε χωρών -της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας- και θα επιτρέψει τον διπλασιασμό της ποσότητας αερίου που διοχετεύεται στη Γερμανία μέσω αυτού του δικτύου.