Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ εκτιμά ότι θα μπορέσει «να κλειστεί μια συμφωνία» για να αποφευχθεί η μη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, του οποίου η χώρα έχει βρεθεί στο επίκεντρο αναφορικά με το Brexit όντας η μοναδική χώρα που έχει χερσαία σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο. είχε εχθές συνάντηση με την Αρλίν Φόστερ, την επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (Democratic Unionist Party, DUP), συμμάχου της κυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος υπό τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που όπως διαβεβαίωσε πήγε πολύ καλά.

Αργότερα χθες ο Βαράντκαρ παρέθεσε επίσημο δείπνο στη Μέι στο Δουβλίνο κι ένας ιρλανδός κυβερνητικός αξιωματούχος περιέγραψε με τη φράση «πολύ θερμή» την ατμόσφαιρα που επικράτησε, σε αντίστιξη με την παγερή υποδοχή που συνάντησε η επικεφαλής των Τόρις στις Βρυξέλλες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Βαράντκαρ, οι συνομιλίες με το DUP έδειξαν πως υπάρχουν «περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν απ' όσα μας χωρίζουν όσον αφορά το Brexit». Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, που συναντήθηκε με την ηγεσία του ενωτικού κόμματος στο Μπέλφαστ, χρησιμοποίησε ασυνήθιστα συμφιλιωτικό τόνο, παρότι οι σχέσεις των δύο πλευρών χαρακτηρίζονται πολύ συχνά από αντεγκλήσεις και εντάσεις.

Το DUP, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση υπό τη Μέι, συγκαταλέγεται στους σφοδρότερους επικριτές της συμφωνίας που έκλεισε το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες για το διαζύγιό τους, που απορρίφθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ιδίως εξαιτίας του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν σκληρά σύνορα μετά το Brexit, το οποίο απαιτεί ο Βαράντκαρ.

Σκοπός του backstop είναι να μείνουν σε κάθε περίπτωση ανοικτά τα σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία, χώρα-μέλος της ΕΕ, και την επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας. Το DUP αντιτείνει ότι ο όρος αυτός είναι απαράδεκτος, διότι θα υπονομεύσει το εμπόριο και τη σχέση ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι η επίμαχη ρήτρα δεν πρόκειται να αφαιρεθεί από τη συμφωνία, ούτε θα ξαναρχίσει διαπραγμάτευση για το κείμενο στο οποίο κατέληξαν με το ΗΒ έπειτα από δύο χρόνια, πάντως ο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να πει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πως η ΕΕ είναι διατεθειμένη να τροποποιήσει τις διατυπώσεις της πολιτικής διακήρυξης που συνοδεύει τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Η Φόστερ είπε από τη δική της πλευρά μετά τη συνάντησή της με τον Βαράντκαρ πως είχαν μια «καλή» συζήτηση και ότι το DUP θέλει να «βοηθήσει όσο μπορεί για να κλειστεί μια συμφωνία που θα είναι ικανοποιητική για το ΗΒ και για την ΕΕ». Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, λέγοντας πως τα μέρη χρειάζονται περιθώριο για να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες.

Η υποστήριξη των 10 βουλευτών του DUP είναι κλειδί για τη Μέι, που πασχίζει να εξασφαλίσει την έγκριση των ευρωσκεπτικιστών Τόρις ώστε να επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας από τη της Βουλή των Κοινοτήτων.

Ερωτηθείς από το δημόσιο ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTÉ πώς μπορεί να πιστεύει ότι είναι εφικτή μια συμφωνία έπειτα από εβδομάδες απόλυτου αδιεξόδου, ο Βαράντκαρ επικαλέστηκε τη συναίνεση που καταγράφηκε στις χθεσινές συνομιλίες με το DUP. Και οι δύο πλευρές, εξήγησε, θέλουν να αποφύγουν τα σκληρά σύνορα και να εξασφαλίσουν πως η αποχώρηση της Βρετανίας θα γίνει με συντεταγμένο τρόπο που θα επιτρέψει το εμπόριο να συνεχιστεί απρόσκοπτα. «Όταν μοιράζεσαι όλους τους μείζονες σκοπούς με κάποιον, είναι εφικτό να καταλήξετε σε μια λύση», πρόσθεσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός.