Με τη φημολογία πως η Βρετανία θα οδηγηθεί στην αναβολή του Brexit, ώστε να αυξηθεί το χρονικό περιθώριο για να υπάρξει τελική συμφωνία, να γίνεται όλο και μεγαλύτερη, η Βρετανίδα πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γνωστοποίησαν τις απόψεις τους, που αυτή την στιγμή δε συμβαδίζουν.

Μέι: Μια αναβολή του Brexit δεν θα επιλύσει το αδιέξοδο σχετικά με τη συμφωνία

Μια αναβολή της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υλοποιεί κάποια συμφωνία και απλώς καθυστερεί τη μεγάλη απόφαση για το Brexit, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Μια παράταση του Άρθρου 50, μια καθυστέρηση σε αυτή τη διαδικασία, δεν υλοποιεί κάποια απόφαση στο Κοινοβούλιο, δεν υλοποιεί μια συμφωνία», είπε η Μέι.

«Αυτό που κάνει είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη 'καθυστερώ'. Απλώς καθυστερεί το σημείο στο οποίο λαμβάνεις αυτή την απόφαση. Και νομίζω πως οποιαδήποτε παράταση του Άρθρου 50, με αυτή την έννοια, δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.»

Η Μέι πρόσθεσε: «Οποιαδήποτε καθυστέρηση, είναι μια καθυστέρηση, δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα, δεν επιλύει το ζήτημα».

Αναφερόμενη στις συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε: «Αυτό που κατάλαβα από τις συζητήσεις μου με τους ομολόγους μου στο Σαρμ ελ-Σέιχ, και τις τελευταίες ημέρες, είναι [ότι υπάρχει] μια πραγματική αποφασιστικότητα να εξευρεθεί μια διέξοδος, που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει από την ΕΕ με έναν ομαλό και εύτακτο τρόπο με μια συμφωνία».

Τούσκ: Μια παράταση της προθεσμίας για το Brexit θα ήταν λογική

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι μια καθυστέρηση του Brexit πέρα από την προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου θα ήταν μια «λογική λύση» καθώς δεν υπάρχει πλειοψηφία στο βρετανικό Κοινοβούλιο για την έγκριση μιας συμφωνίας διαζυγίου.

«Πιστεύω πως στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, μια παράταση θα ήταν μια λογική απόφαση, αλλά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα μπορέσει να αποτρέψει αυτό το σενάριο», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου στην Αίγυπτο μια ημέρα μετά τη συνάντησή του με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Ο Τουσκ είπε πως με τη Μέι συζήτησαν το «νομικό και πολιτικό πλαίσιο μιας ενδεχόμενης παράτασης» του διετούς ορίου της Βρετανίας για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit που εκπνέει στις 29 Μαρτίου.

«Για εμένα, είναι απολύτως ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων για να εγκρίνει τη συμφωνία. Θα αντιμετωπίσουμε ένα εναλλακτικό, χαοτικό Brexit, ή μια παράταση», είπε ο Τουσκ.

«Όσο λιγότερος χρόνος απομένει έως την 29η Μαρτίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μιας παράτασης. Και αυτό είναι ένα αντικειμενικό γεγονός, όχι το σχέδιό μας ή ο σκοπός μας, αλλά ένα αντικειμενικό γεγονός», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.