Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία επταμελή επιτροπή για να εξετάσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και να εκτιμήσει την ετοιμότητα των δύο χωρών για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ.

Στην ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι απομένουν λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν τον Ιούνιο του 2019 που αναμένεται να αποφασιστεί αν η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Για το λόγο αυτό, επτά μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωβουλής θα μεταβούν από τις 27 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου, στα Σκόπια και τα Τίρανα, προκειμένου να εξετάσουν τις πρόσφατες εξελίξεις και την πορεία των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ΕΕ. Η επταμελής αποστολή, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή, Τιούνε Κέλαμ (ΕΛΚ, Εσθονία) θα συναντήσει πολιτικούς ηγέτες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, καθώς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Θα συζητηθούν θέματα που αναδείχθηκαν στα ψηφίσματα του ΕΚ για τα Δυτικά Βαλκάνια το Νοέμβριο του 2018, καθώς και οι τρέχουσες εξελίξεις στην Αλβανία και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βόρεια Μακεδονία.

Εν όψει της επίσκεψης, ο Τ. Κέλαμ δήλωσε: «Το 2019 είναι μια σημαντική χρονιά που θα διαμορφώσει σε βάθος χρόνου το μέλλον της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί και παροτρύνουμε με θέρμη όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων χωρίς καθυστέρηση. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο μέχρι τη Σύνοδο του Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όπου θα παρθούν αποφάσεις για την ετοιμότητα των δύο χωρών να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις». Σχολιάζοντας το πρόσφατο κοινοβουλευτικό μποϊκοτάζ και τις διαδηλώσεις στην Αλβανία, προσέθεσε: «Καταδικάζουμε έντονα όλες τις προτροπές σε βία και προτρέπουμε την αντιπολίτευση να τερματίσει το μποϊκοτάρισμα. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει επειγόντως να αποκλιμακώσουν την κατάσταση μέσω εποικοδομητικού διαλόγου».

Εξάλλου, επταμελής επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μεταβεί από τις 27 Φεβρουαρίου ως τις 2 Μαρτίου στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, προκειμένου να επιθεωρήσει την πολιτική κατάσταση και να εξετάσει τις σχέσεις της ΕΕ με τη Σερβία και το Κόσοβο, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβαία συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας στον οποίο συνδράμει η ΕΕ.