Η δραστηριότητα στον τομέα μεταποίησης της ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά εδώ και πάνω από πέντε χρόνια καθώς οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο, η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και η επικείμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ έπληξαν τη ζήτηση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit για την ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, υποχώρησε για έβδομο μήνα, στις 49,3 μονάδες από τις 50,5 του Ιανουαρίου, οριακά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση. Η τιμή, ωστόσο, διαμορφώθηκε για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2013 κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 49,4 από τις 50,5 μονάδες – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013.

Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν έξι ετών, το ανεκτέλεστο εργασιών υποχώρησε, οι αγορές πρώτων υλών περιορίστηκαν και οι προσλήψεις παρέμειναν αδύναμες, με τα στοιχεία να προσφέρουν λίγες ελπίδες για ανάκαμψη σύντομα.

Σε μια μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη, η αισιοδοξία διαμορφώθηκε σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδά της από τότε που η IHS Markit άρχισε να συλλέγει στοιχεία τον Ιούλιο του 2012. Ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής υποχώρησε στις 56,7 από τις 57,4 μονάδες.