«Δεν θεωρώ λογικό να επανέλθουν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που έσυραν την Ελλάδα και την Ευρώπη σε αυτήν την κατάσταση», είναι το μήνυμα αυτό στέλνει -μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα «Τα Νέα»- ο Ούντο Μπούλμαν, λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση στην Αθήνα, στην οποίαν ήταν κεντρικός ομιλητής.

Ερωτηθείς για τις... αψιμαχίες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει επί λέξει: «Προσκαλέσαμε από νωρίς τους συντρόφους μας από το ΠΑΣΟΚ επειδή ήταν απαραίτητοι για την επιτυχία. Δεν ήρθαμε στην Ελλάδα για να παρέμβουμε σε εσωτερικά θέματα. Ήρθαμε για τον ελληνικό λαό. Οι σωστές ιδέες έχουν σημασία. Για το σκοπό αυτό συνιστώ να συνεργαστούν οι προοδευτικές δυνάμεις. Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα πέρα από τα εθνικά παιχνίδια και ας μη χαθούμε σε παλιές διενέξεις. Δεν θεωρώ λογικό να επανέλθουν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που έσυραν την Ελλάδα και την Ευρώπη σε αυτήν την κατάσταση».

Και στη συνέχεια της συνέντευξής του, «δεν ήρθαμε για να συζητήσουμε για τις ιδιότητες του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε το πρόγραμμά μας με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις που μοιράζονται τις ιδέες μας, ειδικότερα προφανώς με τους φίλους μας στη σοσιαλδημοκρατική κοινότητα. Χρειαζόμαστε ευρείες συμμαχίες για να νικήσουμε τον εθνικισμό και το δεξιό λαϊκισμό και να ξεπεράσουμε το status quo στην Ευρώπη», τονίζει ο Ο. Μπούλμαν και προσθέτει: «Εμείς οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουμε να ηγηθούμε των προοδευτικών δυνάμεων. Για να οικοδομήσουμε αυτές τις συμμαχίες, όλοι όσοι εμπλέκονται πρέπει να σέβονται ο ένας τον άλλον, να σέβονται τον πλουραλισμό των ταυτοτήτων και θα πρέπει να απέχουν από την αλληλοταπείνωση».

Σε άλλο σημείο μιλά όμως για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Γνωρίζουμε ότι το θέμα του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας ήταν συναισθηματικό και ότι ο συμβιβασμός δεν ήταν εύκολο να γίνει αποδεκτός για πολλούς. Από την ευρωπαϊκή προοπτική είναι μεγάλο επίτευγμα και θα ωφελήσει τις δύο χώρες οικονομικά, καθώς και πολιτικά. Η Ελλάδα κατέστη ηγετική πολιτική δύναμη στην περιοχή για να διασφαλίσει ειρήνη και σταθερότητα».