«Εκεί όπου τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούν να προστατευθούν μόνο με εθνικά μέσα, θα πρέπει να αναμορφωθεί η Frontex ως επιχειρησιακή συνοριακή αστυνομία και να αναλάβει δράση» τονίζει η πρόεδρος του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ σε άρθρο της στην Κυριακάτικη Die Welt με τίτλο «Να κάνουμε σωστή την Ευρώπη».

«Το αίσθημα της κοινότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη χρειάζεται ασφαλή εξωτερικά σύνορα. Πρέπει να ολοκληρώσουμε το Σένγκεν» υπογραμμίζει, ζητώντας επίσης να υπάρξει «συμφωνία για προστασία των συνόρων χωρίς κενά».

Η Κραμπ-Καρρενμπάουερ θεωρεί αναγκαία «μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την είσοδο και την έξοδο από μια χώρα» καθώς και την «τελειοποίηση του συστήματος πληροφοριών του Σένγκεν», για να μπορούν οι Αρχές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να χρησιμοποιούν ένα ενιαίο, κοινό σύστημα δεδομένων.

Καίρια πρόκληση για την ευρωπαϊκή κοινωνία αποτελεί για την Κραμπ-Καρρενμπάουερ η ενσωμάτωση των μεταναστών. Πολλά ισλαμιστικά ρεύματα «δεν είναι συμβατά με τις απόψεις μας για μια ανοιχτή κοινωνία», γράφει. Γι’ αυτόν τον λόγο, στηριζόμενοι στην παράδοση του διαφωτισμού και της ανοχής, θα πρέπει να δημιουργηθούν ευρωπαϊκές «έδρες Nathan», στις οποίες «θα εκπαιδεύουμε τους δικούς μας ιμάμηδες και δασκάλους σ’ αυτό το πνεύμα».

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής της ασφάλειας η Κραμπ-Καρρενμπάουερ ζητά, όπως και ο Μακρόν, τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο θα πρέπει να είναι μέλος και η Μεγάλη Βρετανία. Στη Γερμανία εξάλλου θα πρέπει να ιδρυθεί ένα δικό της «Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανάπτυξη στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών».

Η Κραμπ-Καρρενμπάουερ δίνει τη γερμανική απάντηση στο σχέδιο Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης, καθώς, αφότου, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε στην κοινή γνώμη με νέες προτάσεις για την Ευρώπη, αναζωπυρώθηκε και στη Γερμανία η συζήτηση για τη νέα μορφή της ΕΕ.

Στο άρθρο της, η πρόεδρος Κραμπ-Καρρενμπάουερ παρουσιάζει σε όλους τους σημαντικούς τομείς πολιτικής, προτάσεις για τη μελλοντική συνεργασία στην ΕΕ. Ο βασικός στόχος οφείλει να είναι ότι «η Ευρώπη μας πρέπει να γίνει ισχυρότερη». Η Κραμπ-Καρρενμπάουερ προτείνει τη δημιουργία μιας «κοινής εσωτερικής αγοράς για τις τράπεζες» και προσθέτει: «Ταυτόχρονα θα πρέπει κατά συνέπεια να υποστηρίξουμε ένα σύστημα επικουρικότητας, ιδίας ευθύνης και της συνδεόμενης με αυτήν ανάληψης ευθύνης. Ο ευρωπαϊκός συγκεντρωτισμός, ο ευρωπαϊκός κρατισμός, η κοινοτικοποίηση χρεών, ο εξευρωπαϊσμός των κοινωνικών συστημάτων και του κατώτατου μισθού θα ήταν ο λάθος δρόμος». Η Ευρώπη χρειάζεται μια «στρατηγική ενίσχυσης της σύγκλισης, που συνδέει έξυπνα τις εθνικές με τις ευρωπαϊκές πολιτικές». Η Κραμπ-Καρρενμπάουερ γράφει επίσης: «Οι κοινές έρευνες, εξελίξεις και τεχνολογίες θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την καινοτομία και «να φέρουν την ετικέτα “Future made in Europe”».

Αλλά και για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα ποντάρει η πρόεδρος του CDU στην Ευρώπη και προτείνει «ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Προστασία του Κλίματος».

Για να διαμορφωθεί αποτελεσματικότερα στο μέλλον η δουλειά της ΕΕ, θα πρέπει επιτέλους να εξαλειφθούν παρωχημένοι αναχρονισμοί. Επίσης, η πρόεδρος του CDU ζητάει να συνεδριάζει το Ευρωκοινοβούλιο μελλοντικά μόνο στις Βρυξέλλες. Εκτός αυτών, θα πρέπει επιτέλους να φορολογηθεί το εισόδημα των Ευρωπαίων υπαλλήλων. Η Κραμπ-Καρρενμπάουερ τόνισε ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στα θέματα που απασχολούν την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. «Με το βλέμμα στραμμένο στα κράτη μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης επιβάλλεται σεβασμός για τους τρόπους προσέγγισης που υιοθετούν και την ιδιαίτερη συμβολή τους στην κοινή ευρωπαϊκή ιστορία και τον πολιτισμό μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ