H καταψήφιση για δεύτερη φορά της συμφωνίας EE και Ηνωμένου Βασιλείου από τη Βουλή των Κοινοτήτων «επιμηκύνει» και «επιδεινώνει» την «αβεβαιότητα» που υπάρχει εδώ και τρία χρόνια λόγω Brexit, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο των Πόλεων και των Περιφερειών που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.

Ενόψει και της σημερινής ψηφοφορίας για το ενδεχόμενο παράτασης του άρθρου 50, ο Μ. Μπαρνιέ υπογράμμισε ότι οι «αρνητικές» ψήφοι όπως η προχθεσινή κατά της συμφωνίας και η χθεσινή κατά της εξόδου χωρίς συμφωνία δεν είναι χρήσιμες. «Χρειαζόμαστε μια θετική και εποικοδομητική ψήφο» υπογράμμισε, και επανέλαβε ότι, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί ακόμα να εξέλθει της ΕΕ με συντεταγμένο τρόπο «αυτή η συμφωνία είναι η μόνη πιθανή και διαθέσιμη».

Σχετικά με το ενδεχόμενο της «μη συμφωνίας», αναφέρθηκε σε μια από τις επιπτώσεις που θα επηρεάσουν τις Περιφέρειες και τις τοπικές κοινότητες, τη γεωγραφική προστασία των προϊόντων. Όπως είπε, στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδό του θα συνεχίσει προστατεύει τα ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως είναι «η φέτα, η παρμεζάνα κλπ».

Τέλος, σημείωσε ότι κανένας μέχρι τώρα ούτε ο πρωτεργάτης του Brexit, Nάιτζελ Φάραζ δεν μπόρεσε να αποδείξει την «προστιθέμενη αξία» του Brexit. «Είναι κάτι από το οποίο χάνουν όλοι» είπε, ενώ σημείωσε ότι ο Ν. Φάρατζ όπως και πολλοί από τους υποστηριχτές του Brexit «πόνταραν» στη διάλυση της ΕΕ μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ