Το ζήτημα του Brexit αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου Κορυφής, που ξεκινάει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ενώ από τα βασικά ζητήματα θα είναι και οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα.

Αν και μία εβδομάδα πριν από τη συμφωνημένη ημερομηνία εξόδου του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ, η έκβαση του Brexit παραμένει αβέβαιη. «Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν έχω καμία καινούργια πληροφορία να σας μεταφέρω», έλεγε σήμερα το πρωί ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Λίγο αργότερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι έστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ επιστολή με την οποία ζητούσε παράταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ο Ντ. Τουσκ, με δηλώσεις του στον Τύπομ σημείωσε πως μια μικρή παράταση στο Brexit θα μπορούσε να γίνει δεκτή υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων την ερχόμενη εβδομάδα. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, «δεν θα διστάσει» να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο. Ωστόσο, διατήρησε τις επιφυλάξεις του κατά πόσο η ημερομηνία της 30ης Ιουνίου θα μπορούσε να λειτουργήσει, λόγω «νομικών κωλυμάτων».

Το εν λόγω ζήτημα θα συζητήσουν σήμερα οι 27 αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, αφού πρώτα ακούσουν την Τ. Μέι, η οποία θα παρουσιάσει τη θέση του Ην. Βασιλείου.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της στις 4 ώρα Ελλάδας και η συζήτηση για το Brexit προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί στις 8 ώρα Ελλάδας, οπότε και θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ντ. Τουσκ. Αμέσως μετά, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, οι «28» αναμένεται να ασχοληθούν με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων και οι σχέσεις με την Κίνα, ενόψει της συνόδου ΕΕ-Κίνας στις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να επισημάνει ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό πρέπει να γίνει σαφές μέσω της Κοινής Δήλωσης στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Κίνας. Επίσης, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της διασυνδεσιμότητας και θα υπογραμμίσει τη σημασία ταχείας ολοκλήρωσης της Συνολικής Συμφωνίας για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις μεταξύ της Ε.Ε και της Κίνας, η οποία θα πρέπει να παρέχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας για όλες τις Ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις.

Την Παρασκευή το πρωί οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με τους πρωθυπουργούς της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την ίδρυση του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου.Τα θέματα της ανταγωνιστικότητας, της κλιματικής αλλαγής και της παραπληροφόρησης, επίσης, θα συζητηθούν αύριο και σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη προώθησης μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να εστιάζει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, σύμφωνα με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της Συμφωνίας των Παρισίων.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ολοκληρωθεί περί τις 14.00 ώρα Ελλάδας με τη δεύτερη συνέντευξη Τύπου, των Ζ.Κ. Γιούνκερ και Ντ. Τουσκ.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες έχει ως εξής:

Πέμπτη 21 Μαρτίου

12.30 (τοπική ώρα): Συμμετοχή στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)

15.30: Έναρξη εργασιών της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

19.30: Δείπνο εργασίας των ηγετών της ΕΕ με θέμα τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας

Παρασκευή 22 Μαρτίου

10.45: Έναρξη εργασιών ολομέλειας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου