Τρεις από τους σημαντικότερους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Εμανουέλ Μακρόν, την Αγγελα Μέρκελ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, σε μία συνάντηση με υψηλό διακύβευμα για όλες τις πλευρές και κυρίως για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «να σεβασθεί την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», την ώρα που υπάρχουν υποψίες ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί την επενδυτική του πολιτική για να διαιρέσει τις χώρες της Ευρώπης.

«Έχουμε διαφορές...Κανείς από εμάς δεν είναι αφελής», δήλωσε ο Μακρόν σε δήλωσή του στο πλευρό του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι. «Όμως σεβόμαστε την Κίνα...και περιμένουμε φυσικά από τους μεγάλους εταίρους μας να σεβασθούν και εκείνοι την ευρωπαϊκή ενότητα, όπως και τις αξίες της».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε την έκκλησή του στην αύξηση της πρόσβασης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην εσωτερική αγορά της Κίνας. Κάνοντας λόγο για αμοιβαιότητα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να έχουν τον ίδιο βαθμό πρόσβασης στην κινεζική αγορά, όπως έχουν οι κινεζικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη».

Ο Κινέζος πρόεδρος με την σειρά του έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Ευρώπη και η Κίνα «προχωρούν μαζί», παρά το γεγονός ότι ορισμένες φορές βρίσκονται σε «ανταγωνισμό» και ζήτησε οι σχέσεις τους «να μην διέπονται από καχυποψία».

«Βέβαια, υπάρχουν σημεία διαφωνίας, ανταγωνισμού, αλλά πρόκειται για θετικό ανταγωνισμό...Προχωρούμε μαζί. Δεν πρέπει η καχυποψία να μας κάνει να κοιτούμε αδιάκοπα προς τα πίσω», είπε ο Σι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Εμανουέλ Μακρόν, την Αγγελα Μέρκελ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το διακύβευμα της σημερινής συνάντησης (που διεξάγεται πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στις Απριλίου στις Βρυξέλλες) είναι διπλό για την γηραιά ήπειρο:  η Ευρώπη πρέπει να λάβει θέση απέναντι στην Κίνα ως αξιόπιστος συνομιλητής για να την πείσει να εντάξει τις οικονομικές και διπλωματικές της φιλοδοξίες στους κανόνες του πολυμερισμού στις διεθνείς σχέσεις και να προσπαθήσει να ενώσει μία Ευρώπη διαιρεμένη απέναντι στις ορέξεις του Πεκίνου, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει «συστημικό ανταγωνιστή».

Η ΕΕ αισθάνεται παγιδευμένη ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την «συμβασιουχική» προσέγγιση που επιφυλάσσει για τις διεθνείς σχέσεις από την μία πλευρά, και την κινεζική εξάπλωση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» και των μαζικών της επενδύσεων παντού στον κόσμο και στην Ευρώπη, όπως στην Ιταλία, που είναι η τελευταία χώρα που υπέκυψε στην κινεζική γοητεία.