Πρόταση προκειμένου να δοθεί πρόσθετο κονδύλιο ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα προγράμματα έρευνας και κινητικότητας της ΕΕ «Ορίζων 2020» και «Erasmus +» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2019, κατέθεσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση θα συμβάλει στην ενίσχυση της απάντησης της ΕΕ σε σοβαρές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, και στην περαιτέρω προσαρμογή του τομέα της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

«Τον Δεκέμβριο, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συμφώνησαν να αυξήσουν τον προϋπολογισμό για την έρευνα και την κινητικότητα των φοιτητών, μόλις θα είχαν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα μέσα. Σήμερα, προστίθενται επιπλέον 100 εκατ. ευρώ σε όσα είχαν ήδη προβλεφθεί. Αυτά είναι πολύ θετικά νέα για τους ερευνητές και τους φοιτητές στην Ευρώπη, καθώς πλέον θα μπορούν να αναμένουν μεγαλύτερη στήριξη των σχεδίων τους από την ΕΕ», δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, Γκίντερ Έτινγκερ. Από τα πρόσθετα 100 εκατ. ευρώ, 80 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην έρευνα για το κλίμα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020», το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ. Τα χρήματα θα συμβάλουν στον φιλόδοξο στόχο διάθεσης του 35% του προϋπολογισμού του προγράμματος «Ορίζων 2020» στην έρευνα που σχετίζεται με το κλίμα.