''Εύλογη πιθανότητα'' το ύψους 2,55 τρισεκ. ευρώ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να μην παραταθεί και πάλι μετά τη λήξη του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, διακρίνει ο Μπενουά Κερέ, αρμόδιο μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ για τις αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

'Οπως δήλωσε ο Κερέ στο κινεζικό οικονομικό περιοδικό Caixin Global, ''δεδομένων αυτών που βλέπουμε στην οικονομία, πιστεύω ότι υπάρχει εύλογη πιθανότητα η παράταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων που αποφασίσθηκε τον Οκτώβριο να είναι η τελευταία''.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει το πρόγραμμα αν χρειάζεται, αλλά έχει επίσης ''πολλά εργαλεία για να αντιδράσει'', αν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, που αυτή τη στιγμή προβλέπεται ότι θα είναι κάτω από 2% τα επόμενα χρόνια, αποδειχθεί υψηλότερος απ' όσο αναμένεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κερέ ήταν άλλοτε βασικός υποστηρικτής της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, όμως τους τελευταίους μήνες έχει κάνει στροφή προς ενδεχόμενη διακοπή της πολιτικής αυτής.