Τη «νέα της Συμφωνία για το Brexit», όπως ονόμασε τις παραχωρήσεις της προς τους βουλευτές που θέλουν να ολοκληρώσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ, παρουσίασε σε ομιλία της η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

 

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ελπίζοντας να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών, λίγες μέρες πριν φέρει στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που κάνει πράξη την Συμφωνία για την Αποχώρηση, δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης ως προαπαιτούμενο για τους βουλευτές να ψηφίσουν αν θα πρέπει να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για Brexit.

«Αναγνωρίζω τη γνήσια και ειλικρινή δύναμη των αισθημάτων στη Βουλή για αυτό το σημαντικό ζήτημα», τόνισε η Μέι.

«Η κυβέρνηση, για αυτό το λόγο, θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης στην εισαγωγή ένα προαπαιτούμενο να ψηφίσουν κατά πόσον θα διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα».

«Αυτό πρέπει να συμβεί πριν την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης», τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

«Και αν η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίσει για διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, θα απαιτεί από την κυβέρνηση να προβλέψει για ένα τέτοιο δημοψήφισμα – συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας αν θέλει να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης».

Πρόσθεσε: «Έτσι, για εκείνους τους βουλευτές που θέλουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία - χρειάζεται μια συμφωνία και, ως εκ τούτου, ένα νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης για να συμβεί αυτό. Οπότε αφήστε (το νομοσχέδιο) να έχει τη δεύτερη ανάγνωσή του και, έπειτα τοποθετηθείτε στο Κοινοβούλιο».

Η Τερέζα Μέι επεσήμανε δέκα βασικά σημεία, στα οποία όπως είπε, αλλάζει την προσφορά της για το Brexit προς τους βουλευτές - τα περισσότερα από τα οποία έχει ήδη ανακοινώσει τους τελευταίους έξι μήνες. Βασικότερη είναι η αλλαγή της θέσης της για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος και για την τελωνειακή ένωση.

Σε ότι αφορά την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, είπε ότι θα επιτρέψει στο κοινοβούλιο να αποφασίσει για αυτό μέσα από τη διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών, που μάλλον θα γίνουν στη διάρκεια εξέτασης του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης. Σχετικά με το backstop δήλωσε ότι θα επιδιώξει νομική δέσμευση που θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικές διευθετήσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Οι αντιδράσεις στις νέες τοποθετήσεις της πρωθυπουργού, ήταν κυρίως αρνητικές. Ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι πρόκειται για αναμάσημα των κυβερνητικών θέσεων, όπως παρουσιάστηκαν στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, και οι οποίες τερματίστηκαν χωρίς αποτέλεσμα. «Στα βασικά στοιχεία - τα τελωνεία, την ευθυγράμμισης της αγοράς και την περιβαλλοντική προστασία - αυτό που αποκαλεί η πρωθυπουργός νέα συμφωνία για το Brexit είναι ουσιαστικά ένα νέο πακετάρισμα της ίδιας παλιάς κακής συμφωνίας που απορρίφθηκε τρεις φορές από τη Βουλή» είπε και πρόσθεσε ότι θα εξετάσεις προσεχτικά τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου όταν δημοσιοποιηθεί.

Ο  Κόρμπιν δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει την τελευταία προσπάθεια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει μια συμφωνία στο κοινοβούλιο για το Brexit. "Δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτό το νομοσχέδιο επειδή βασικά είναι ένα αναμάσημα του ό, τι έχει συζητηθεί στο παρελθόν", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Τουλάχιστον δέκα βουλευτές των Τόρις, οι οποίοι είχαν ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας της πρωθυπουργού στην τελευταία ψηφοφορία στην Βουλή, τώρα ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να την στηρίξουν, κυρίως εξαιτίας της δυνατότητας που δίνει για ένα νέο δημοψήφισμα, ενώ το DUP, ανακοίνωσε ότι τα βασικά ελαττώματα της συμφωνίας αποχώρησης παραμένουν. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανακοίνωσαν ότι τα νέα σχέδια είναι καταδικασμένα να αποτύχουν και πάλι και ότι δεν πρόκειται να έχουν την υποστήριξή τους.