(Ενημέρωση 01:53) Νικητές και χαμένους έβγαλε η κάλπη την Ευρωεκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή 26 Μαΐου στην Κύπρο, ενώ η μάχη για την 6η έδρα ήταν μεγάλη. Πολύ ψηλά η αποχή.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, την πρωτιά κατάφερε να κρατήσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παρόλο που παρουσίασε πτώση. Ο ΔΗΣΥ πήρε ποσοστό 29,02% και εκλέγει δύο ευρωβουλευτές. Τον Λουκά Φουρλά και τον Λευτέρη Χριστοφόρου.

Το ΑΚΕΛ, με ποσοστό 27,49% διατήρησε τις δύο έδρες που κατέχει. Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι οι δύο που παίρνουν τις δύο θέσεις που κέρδισε το κόμμα.

Τρίτο το ΔΗΚΟ με ποσοστό 13,80%, διατηρεί την έδρα του. Το ίδιο και ο Κώστας Μαυρίδης, που επικράτησε των υπολοίπων πέντε του ψηφοδελτίου του κόμματος.

Στην μάχη μεταξύ ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ για την 6η έδρα, επικράτησε τελικά η ΕΔΕΚ με ποσοστό 10,58%, έναντι 8,25% του ΕΛΑΜ. Τη θέση του έκτου ευρωβουλευτή κέρδισε ο Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος έκοψε πρώτος το νήμα μετά από μία δύσκολη μάχη «στήθος με στήθος» με τον ανθυποψήφιό του Χρήστο Ιακώβου.

Κερδισμένη τον εκλογών πάντως είναι και η Δημοκρατική Παράταξη βλέποντας το ποσοστό της να ανέρχεται στο 3,80%, στην πρώτη φορά που κατέρχεται το κόμμα στις κάλπες σε μία εκλογική αναμέτρηση.

Όσο αφορά τη Συμμαχία Πολιτών και τους Οικολόγους, η συνεργασία τους φαίνεται πως δεν ευωδίασε, καθώς περιορίστηκαν στο 3,29%.

Το Κίνημα Γιασεμί έλαβε 1,70% και το Κόμμα για τα Ζώα 0,79%.
Από τους Ανεξάρτητους, ο Μιχάλης Παρασκευά έλαβε 0,46%, το Πατριωτικό Κίνημα 0,22%, το Εθνικιστικό Απελευθερωτικό Κίνημα, 0,20%, η Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης 0,16%, ο Χάρης Αριστείδου 0,10%, ο Χρύσανθος Μαρδαπήττας 0,08% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου, 0,06%.

Αποκαρδιωτική η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία. Η αποχή ανήλθε στο 57 τοις εκατόν. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής που καταγράφηκε ποτέ στην Κύπρο από το 1974.

Πηγή: euractiv.gr