Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποίησε σήμερα τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, συστήνοντας στις χώρες μέλη, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι προετοιμασμένοι.

«Η Επιτροπή θεωρεί πως μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία παραμένει ένα πιθανό ενδεχόμενο, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου προστίθεται ότι μέχρι τώρα οι προετοιμασίες έκτακτης ανάγκης «παραμένουν επαρκείς και κατάλληλες για το σκοπό αυτό».

«Ωστόσο, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις και να αξιολογεί αν θα χρειαστεί οποιαδήποτε επέκταση των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Κομισιόν: Μια «μη συμφωνία» δεν απαλλάσσει το Λονδίνο από τις οικονομικές του υποχρεώσεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τηρήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις του σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ένας από τους «προαπαιτούμενους όρους» της έναρξης των διαπραγματεύσεων για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, ανέφερε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Λονδίνο πρέπει να διασφαλίσει «τον σεβασμό των συμβατικών οικονομικών υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου ως κράτους μέλους», υπογραμμίζει η Κομισιόν σε ανακοίνωση με την οποία επικαιροποιεί τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Το σενάριο αυτό «παραμένει ένα πιθανό αποτέλεσμα» στις 31 Οκτωβρίου, την τελευταία ημερομηνία που έχει δοθεί για το Brexit, προσθέτει.

Η διευκρίνιση για τον λογαριασμό του Brexit, στην οποία είχε ήδη αναφερθεί στις αρχές Απριλίου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, γίνεται εν μέσω της εκστρατείας στη Βρετανία για τη διαδοχή της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Σε αυτή την κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ο επικρατέστερος υποψήφιος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, απείλησε ότι δεν θα πληρώσει τον λογαριασμό του Brexit, δηλ. το ποσό που προβλέπεται από τη συμφωνία διαζυγίου, αν η ΕΕ δεν δεχθεί καλύτερους όρους για την αποχώρηση της χώρας του.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση άτακτου Brexit, χωρίς μια μεταβατική περίοδο, «το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διευθετήσει τρία κύρια θέματα που συνδέονται με τον χωρισμό, ως προαπαιτούμενους όρους για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές σχέσεις».

Αυτά τα τρία θέματα είναι εκείνα που έχουν αναγνωριστεί ως τα πιο ευαίσθητα από την αρχή: εκτός από την τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ που καλύπτει την περίοδο μέχρι το 2020, είναι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών καθώς και των ιρλανδικών συνόρων - «η διατήρηση της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής» με την οποία η ΕΕ συνδέει «την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς».

Η συμφωνία που ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν έχει επικυρωθεί ακόμη από το βρετανικό Κοινοβούλιο, το οποίο την απέρριψε τρεις φορές, δεν αναφέρει το ποσό αυτού του λογαριασμού, αλλά ορίζει τη μέθοδο και τις αρχές προκειμένου να προσδιοριστούν τα ποσά που οφείλονται από το Λονδίνο.

Η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει ένα ποσό από 40 έως 45 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που λαμβάνει υπόψη μια μεταβατική περίοδο που λήγει τον Δεκέμβριο του 2021.

Πριν από μία εβδομάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ είχε πει πως μια βρετανική έξοδος χωρίς συμφωνία το φθινόπωρο θα δημιουργούσε μια "τρύπα' 12 δισεκ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2020.

Όσον αφορά τις προετοιμασίες για μια έξοδο χωρίς συμφωνία, η Επιτροπή εκτιμά πως δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη ληφθεί ούτε να ληφθούν νέα.

Εκτιμά πως υπάρχουν τρεις ξεχωριστοί τομείς όπου χρειάζεται ετοιμότητα: τα δικαιώματα των πολιτών όσον αφορά τη διαμονή και την κοινωνική ασφάλιση, τα τελωνεία και η αλιεία.

Υπογραμμίζει κάποια σημεία ακόμη τα οποία πρέπει να ενισχυθούν, όπως οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες όπου δεν έχουν ακόμη γίνει τα απαραίτητα βήματα. Η Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης πως «ορισμένα προβλήματα παραμένουν» στο σχεδιασμό μέτρων έκτακτης ανάγκης για τις επιχειρήσεις παροχής οικονομικών υπηρεσιών.

Ο Μπόρις Τζόνσον λέει πως «δεν έχει ως στόχο ένα Brexit χωρίς συμφωνία»

Ο Μπόρις Τζόνσον άρχισε σήμερα την επίσημη προεκλογική εκστρατεία του για τη διαδοχή της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι υποστηρίζοντας πως «δεν έχει ως στόχο ένα Brexit χωρίς συμφωνία», αν και είναι έτοιμος να επιλέξει «ως ύστατη λύση» αυτή τη βίαιη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν έχω ως στόχο μια έξοδο χωρίς συμφωνία. Δεν πιστεύω πως το πράγμα θα τελειώσει έτσι, όμως δείχνει υπευθυνότητα το να προετοιμαζόμαστε με αποφασιστικότητα» για ένα τέτοιο σενάριο, δήλωσε στο Λονδίνο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Αν επιλεγεί ως αρχηγός των Τόρις και γίνει κατά συνέπεια πρωθυπουργός, ο Μπόρις Τζόνσον λογαριάζει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία που συνήφθη τον Νοέμβριο ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Τερέζα Μέι.

Όμως ο Τζόνσον διαβεβαίωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, είτε γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας είτε όχι. Σήμερα μαλάκωσε ωστόσο τη θέση του αυτή λέγοντας πως η «μη συμφωνία» είναι η «ύστατη» επιλογή.

Προειδοποίησε επίσης πως, αν γίνει πρωθυπουργός, θα αρνηθεί να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο τον λογαριασμό του Brexit μέχρι η ΕΕ να αποδεχθεί καλύτερες συνθήκες αποχώρησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε σήμερα πως το Λονδίνο οφείλει να τιμήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις του σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, μία από τις «προϋποθέσεις» για την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία.