Η Ελλάδα κατέλαβε την 20ή θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις επιδόσεις στις καινοτομία, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του σχετικού ευρωπαϊκού πίνακα (European Innovation Scoreboard 2019), που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μεταξύ 2011 και 2018 η Ελλάδα πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ, όσον αφορά τη βελτίωση της καινοτομίας, με αύξηση κατά 20,2% μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, έναντι βελτίωσης κατά 25,7% της Λιθουανίας που ήταν η «πρωταθλήτρια» σε βελτίωση καινοτομίας και του μέσου όρου 8,8% της βελτίωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Σουηδία είναι η πρωτοπόρα στον τομέα της καινοτομίας στην ΕΕ το 2019, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, τη Δανία και την Ολλανδία, ενώ τις δύο τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Από το 2011 μέχρι σήμερα η καινοτομία έχει βελτιωθεί σε 25 κράτη-μέλη και η Ελλάδα ξεχωρίζει για τα άλματα προόδου που έχει κάνει. Οι επιδόσεις αυξήθηκαν περισσότερο στη Λιθουανία, την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Μάλτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Εσθονία και τις Κάτω Χώρες, ενώ μειώθηκαν περισσότερο στη Ρουμανία και τη Σλοβενία.

Η χώρα μας συνεχίζει να κατατάσσεται στις χώρες «με μέτριες επιδόσεις καινοτομίας» (μαζί με την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία), αλλά η διαχρονική βελτίωσή της είναι αισθητή. Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα καλά βαθμολογείται η καινοτομική επίδοση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά, από την άλλη, το ευρύτερο περιβάλλον δεν θεωρείται φιλικό προς την καινοτομία, ούτε θεωρείται επαρκής η χρηματοδοτική υποστήριξη των καινοτόμων Ελλήνων, ενώ χαμηλές είναι και οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Οι επιδόσεις της ΕΕ στον τομέα της καινοτομίας παρουσιάζουν βελτίωση επί τέσσερα συνεχόμενα έτη, ενώ για πρώτη φορά η καινοτομία της Ευρώπης υπερβαίνει την αντίστοιχη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, η ΕΕ εξακολουθεί να χάνει έδαφος έναντι της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ενώ και η Κίνα καλύπτει τη διαφορά γρήγορα.

Σε επιλεγμένους τομείς καινοτομίας, την πρώτη θέση στην ΕΕ κατέχουν: Η Δανία για τους ανθρώπινους πόρους και το φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον, το Λουξεμβούργο για τα ελκυστικά συστήματα έρευνας, η Γαλλία για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη, η Γερμανία για τις επενδύσεις επιχειρήσεων, η Πορτογαλία για τις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Αυστρία για τις διασυνδέσεις, η Μάλτα για την πνευματική ιδιοκτησία, η Ιρλανδία για τον αντίκτυπο στην απασχόληση και στις πωλήσεις.

Ο πίνακας αποτελεσμάτων των χωρών για το 2019 συνοδεύεται από έναν πίνακα αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας. Πρώτη σε καινοτομία περιφέρεια της ΕΕ είναι η Helsinki-Uusimaa της Φινλανδίας, ακολουθούμενη από τη Στοκχόλμη της Σουηδίας και την Hovedstaden της Δανίας. Σε 159 περιφέρειες οι επιδόσεις αυξήθηκαν κατά την περίοδο των τελευταίων εννέα ετών.

Περίπου τα δύο τρίτα της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης κατά τις τελευταίες δεκαετίες εκτιμάται ότι είχαν ως κινητήρια δύναμη την καινοτομία. Κάθε ευρώ που επενδύεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων Ευρώπη», μπορεί δυνητικά να αποφέρει απόδοση έως και 11 ευρώ του ΑΕΠ σε περίοδο 25 ετών. Οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία αναμένεται να δημιουργήσουν έως και 100.000 νέες θέσεις εργασίας σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας μεταξύ του 2021 και του 2027.