Μικρή άνοδο κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Ιούνιο αν και η αισιοδοξία των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν πέντε ετών καθώς ανησυχούν για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τον αντίκτυπο από τις διενέξεις στο εμπόριο.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 52,1 μονάδες αυτό τον μήνα από την τελική τιμή των 51,8 μονάδων του Μαΐου. Η τιμή ξεπέρασε την ενδιάμεση πρόβλεψη οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters για 51,8 μονάδες και είναι η υψηλότερη από τον Νοέμβριο.

«Είναι καλό που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά βλέπετε την αύξηση του ΑΕΠ μόλις επάνω από το επίπεδο του 0,2%. Και αυτή η ανάπτυξη δεν είναι ισορροπημένη – η μεταποίηση συνεχίζει να είναι σε κάμψη και εξαρτόμαστε από τον τομέα των υπηρεσιών», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον.

Οι επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών κατέγραψαν ήπια ανάκαμψη, με τον σχετικό δείκτη PMI να ενισχύεται στις 53,4 μονάδες από τις 52,9 του Μαΐου, ενώ οικονομολόγοι ανέμεναν να παραμείνει αμετάβλητος.

Η μεταποιητική δραστηριότητα, ωστόσο, συρρικνώθηκε για πέμπτο μήνα. Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης διαμορφώθηκε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, στις 47,8 μονάδες συγκριτικά με τις 47,7 του περασμένου μήνα και χαμηλότερα από τις 48,0 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Παράλληλα, φάνηκε να εξασθενεί το κλίμα αισιοδοξίας, με τον σύνθετο PMI για τη μελλοντική παραγωγή να υποχωρεί στις 58,7 από τις 59,8 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2014.

«Υπάρχουν πολλές ανησυχίες -- η αδύναμη κατάσταση της οικονομίας, τόσο η εγχώρια όσο και η παγκόσμια, οι εμπορικοί πόλεμοι, η ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση και οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.