Το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας θα διαμορφωθεί στο 2,04% του ΑΕΠ το 2019, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος θεωρεί συνεπώς αδικαιολόγητη μια διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Είμαστε ευθυγραμμισμένοι με τις προβλέψεις που αναμέναμε. Θυμάστε το περίφημο 2,04% για το 2019; Ε, λοιπόν είμαστε απολύτως ευθυγραμμισμένοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τη Ρώμη να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της, αρκετά κάτω από το όριο του 3% που θέτει, προκειμένου να καταφέρει να μειώσει το κολοσσιαίο δημόσιο χρέος της. Η λαϊκιστική κυβέρνηση συμμαχίας παρουσίασε τον περασμένο χρόνο έναν προϋπολογισμό για το 2019 με έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, το οποίο απορρίφθηκε από τις Βρυξέλλες.

Ύστερα από ένα μπρα-ντε-φερ πολλών μηνών, η Ρώμη αποδέχθηκε τελικά τον Δεκέμβριο να μειώσει το έλλειμμά της στο 2,04%, καταλήγοντας έτσι σε συμφωνία με την Κομισιόν. Ωστόσο, τον Μάρτιο, επικαλούμενη την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, η κυβέρνηση συνασπισμού αναθεώρησε προς τα επάνω το στόχο της, ορίζοντάς τον εκ νέου στο 2,4%, κάτι που προκάλεσε νέες εντάσεις με την Κομισιόν.

Η Κομισιόν, που εκτίμησε ότι με τα ανακοινωθέντα μέτρα το ιταλικό έλλειμμα θα φθάσει στο 2,5%, άνοιξε στις αρχές Ιουνίου το δρόμο για την επιβολή προστίμου σε βάρος της Ιταλίας, θεωρώντας ότι μια πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ρώμης είναι «δικαιολογημένη» λόγω του τεράστιου χρέους της.

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τουλάχιστον 12μήνου, χάρη στον χαμηλότερο στόχο για το έλλειμμα και τις ελπίδες για μια ύφεση στη δημοσιονομική διαμάχη με τις Βρυξέλλες. Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων μειώθηκαν νωρίτερα κατά επτά μονάδες βάσης σε νέο χαμηλό έτους, στο 1,857%, ένα επίπεδο στο οποίο υποχώρησαν τελευταία φορά τον Μάιο του 2018 πριν τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού της Λέγκα και του Κινήματος των 5 Αστέρων. Η διαφορά (spread) της απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων ήταν η μικρότερη από τον Σεπτέμβριο του 2018.