Για «επανεκκίνηση, με νέο αίμα, της Προοδευτικής Συμμαχίας» σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνει λόγο, σε δηλώσεις του στην DW ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι «η Προοδευτική Συμμαχία έχει γίνει και στρατηγική επιλογή για το κόμμα μου, τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα».

Στο ερώτημα, συγκεκριμένα, της DW, αν θα συνεχιστεί το εγχείρημα μεταξύ Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Αριστεράς, ο Δ. Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μοναδικός αντιπρόεδρος του Ε.Κ. από την πολιτική ομάδα της Αριστεράς, απαντά ότι, με τον ίδιο να συνεχίζει να πρωταγωνιστεί, «έχουμε ήδη κάνει τις πρώτες επαφές και νομίζω ότι υπάρχουν αρκετοί ευρωβουλευτές και από τις τρεις πολιτικές οικογένειες- την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους- που είναι διατεθειμένοι να κάνουμε μία επανεκκίνηση, με νέο αίμα, της Προοδευτικής Συμμαχίας. Και τώρα που η Προοδευτική Συμμαχία έχει γίνει και στρατηγική επιλογή για το κόμμα μου, τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα, ένας λόγος παραπάνω αυτό που ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια στην Ευρώπη να το συνεχίσουμε, να το εμβαθύνουμε, να το διευρύνουμε».

Αναφορικά με την επιλογή της νέας ηγεσίας της Ε.Ε., ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκτιμά ότι έγινε «ένα βήμα πίσω», αλλά υποστηρίζει ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης ανήκει σε όσους είχαν προτείνει τον Μάνφρεντ Βέμπερ για κορυφαίο υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). «Την προηγούμενη φορά ο κ. Γιούνκερ έγινε πρόεδρος της Κομισιόν γιατί πολύ απλά τον ήθελαν και τον πρότειναν και όλοι οι ανθυποψήφιοί του, δηλαδή ο Σουλτς, η Σκα Κέλερ, ο Φερχόφσταντ και ο Τσίπρας», λέει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτή τη φορά κανείς δεν ήθελε τον Μάνφρεντ Βέμπερ γιατί θεωρούσαν ότι δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, δεν έχει κυβερνητική εμπειρία, δεν μπορούσε να αποτελεί το σημείο σύνθεσης. Άρα νομίζω ότι αν θέλουμε να κρατήσουμε αυτή τη διαδικασία πρέπει και τα ευρωπαϊκά κόμματα να κάνουν βήματα προς την αναζήτηση συναινέσεων».

Και για την υποψηφιότητα Τίμερμανς, «για αυτόν ακριβώς τον λόγο και ο κ. Τίμερμανς που είχε πολύ μεγαλύτερη συναίνεση στο πρόσωπό του -τον υποστήριζαν οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας- πλήρωσε τη "νύφη"...»

Για τη δική του επανεκλογή, τέλος, στη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Έλληνας ευρωβουλευτής δηλώνει χαρούμενος, εξηγώντας, πως είναι «ο μόνος Έλληνας στο προεδρείο του Ε.Κ., ο μόνος από την ευρωομάδα της Αριστεράς και επανεκλέχθηκα με ψήφο εμπιστοσύνης από το 60,5% του Κοινοβουλίου, που σημαίνει ότι με ψήφισε ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα. Το θεωρώ αναγνώριση της δουλειάς που έκανα την προηγούμενη πενταετία ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και μία βαριά ευθύνη να εκπροσωπήσω όσο πιο επάξια μπορώ πρώτον την Ελλάδα, όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, την ευρωομάδα μου, του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και όλους αυτούς που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους».