Η πιο ενδιαφέρουσα πλευρά της εκλογής των 14 αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν η εκλογή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφέρει ο ιστότοπος της ευρωζώνης Eurointelligence.com σε δημοσίευμά του με τίτλο «Η σημαντική και συμβολική εκλογή του Παπαδημούλη ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ο ιστότοπος εξηγεί πως ο ευρωβουλευτής Μάρτιν Σίρντεβαν, μιλώντας αυτή την εβδομάδα στην ολομέλεια εξ ονόματος της πολιτικής ομάδας GUE/NGL (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά), στην οποία ανήκει ο Δ. Παπαδημούλης, κάλεσε τους πράσινους, τους σοσιαλδημοκράτες και τους φιλελεύθερους ευρωβουλευτές να παρατήσουν την προσπάθεια να σφυρηλατήσουν μια κοινή πλατφόρμα με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να σχηματίσουν αυτό που αποκάλεσε μια προοδευτική πλειοψηφία με την GUE/NGL.

Σύμφωνα με τον Eurointelligence.com, μια τέτοια πλειοψηφία δεν μπορεί να αποτελέσει τον γενικό κανόνα για τα επόμενα πέντε χρόνια της θητείας του Ευρωκοινοβουλίου. Ακόμη κι αν τα τέσσερα κόμματα που τοποθετούνται αριστερά του ΕΛΚ κατάφερναν να συγκροτήσουν και να διατηρήσουν μια συμμαχία, κάτι διόλου προφανές διότι πολλά απ' αυτά είναι περισσότερο στραμμένα προς τα δεξιά, η συμμαχία αυτή θα είχε πολύ μικρή πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο. Μια προοδευτική συμμαχία δεν είναι ρεαλιστική επιλογή για τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης πλειοψηφίας στο Ευρωκοινοβούλιο, υπογραμμίζει ο ιστότοπος.

Ωστόσο ο Δ. Παπαδημούλης είναι γνωστός στους συναδέλφους του ευρωβουλευτές από το προηγούμενο ευρωκοινοβούλιο και οι προσωπικότητες μετρούν, σημειώνει ο Eurointelligence.com. Και η εκλογή του ως αντιπροέδρου είναι ένας συμβολικά σημαντικός δείκτης ότι η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών αισθάνεται πως η άκρα αριστερά, δηλαδή η πολιτική ομάδα GUE/NGL, αντίθετα από την άκρα δεξιά (η πολιτική ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία των Ματέο Σαλβίνι και Μαρίν Λεπέν που αποκλείσθηκε από τα κοινοβουλευτικά αξιώματα) δεν πρέπει να αποκλειστεί από τη λειτουργία του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ιστότοπο, η εκλογή του Δ. Παπαδημούλη μας καλεί να ετοιμαστούμε για πολιτικές συμμαχίες με την GUE/NGL σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή ή η εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων.