Η ΕΕ είναι "εξαιρετικά ανήσυχη" για την απόφαση της Τεχεράνης να αυξήσει το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου πάνω από το 3,67% που προβλέπει η συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015.

"Ανησυχούμε υπερβολικά για την ανακοίνωση του Ιράν", δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.

"Είχαμε ζητήσει από το Ιράν να μη λάβει επιπλέον μέτρα που υπονομεύουν την πυρηνική συμφωνία", δήλωσε η εκπρόσωπος Μάγια Κοτσίτζαντσιτς. "Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους άλλους συμμετέχοντες στην JCPoA (την πυρηνική συμφωνία), περιλαμβανομένης μιας Κοινής Επιτροπής", προσέθεσε η ίδια αναφερόμενη στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο (JCPOA), την συμφωνία που υπέγραψε το Ιράν με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν την Γερμανία και την ΕΕ.

Γερμανία-Γαλλία καλούν την Τεχεράνη να σταματήσει άμεσα τις δραστηριότητες που παραβιάζουν τους όρους της συμφωνίας

Το Ιράν παραβίασε τους όρους της συμφωνίας για τα πυρηνικά του 2015 και πρέπει να σταματήσει άμεσα και να αποσύρει τις δραστηριότητές του, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις, ενώ και η Γερμανία κάλεσε την Τεχεράνη να σταματήσει να λαμβάνει μέτρα που υπονομεύουν την συμφωνία για τα πυρηνικά. 

«Το Ιράν παραβίασε τους όρους της JCPoA (της συμφωνίας που είναι γνωστή ως κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις. «Την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει απόλυτα προσηλωμένο στη συμφωνία το Ιράν θα πρέπει να σταματήσει άμεσα όλες τις δραστηριότητες που δεν είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις του. Συντονιζόμαστε με άλλους συμμετέχοντες στην JCPoA σχετικά με τα επόμενα βήματα με βάση τους όρους της συμφωνίας, περιλαμβανομένης μιας Κοινής Επιτροπής».

«Ανησυχούμε υπερβολικά για την ανακοίνωση του Ιράν ότι ξεκίνησε τον εμπλουτισμό ουρανίου πάνω από το όριο του 3,67%», ανακοίνωσε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος προσέθεσε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε επαφή με άλλους ευρωπαίους συμμετέχοντες στη συμφωνία -τη Γαλλία και τη Βρετανία- για να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα.

Η γαλλική κυβέρνηση πάντως, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δεν θα ενεργοποιήσει επί του παρόντος τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών ο οποίος αναφέρεται στην παράγραφο 36 της συμφωνίας και ο οποίος επιτρέπει σε ένα από τα δύο μέρη να σταματήσει να συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας εάν η άλλη πλευρά επίσης δεν συμμορφώνεται. Αντίθετα, επεσήμανε, θα δώσει χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ξεκινήσουν και πάλι τον διάλογο.

«Προς το παρόν αυτό δεν είναι επιλογή», είπε σήμερα μια πηγή από την γαλλική προεδρία. Ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών μπορεί τελικά να οδηγήσει στην επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ εις βάρος του Ιράν. Ο γάλλος πρόεδρος καταδίκασε σήμερα την ανακοίνωση του Ιράν χαρακτηρίζοντάς την «παραβίαση» της συμφωνίας για τα πυρηνικά που συνήφθη ανάμεσα στο Ιράν και στις διεθνείς δυνάμεις το 2015. Ο Μακρόν είπε στον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί ότι θα επιχειρήσει να κάνει όλες τις πλευρές να ξεκινήσουν και πάλι τον διάλογο ως τις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε αργά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα.

Η ανακοίνωση πάντως δεν αναφέρει τι θα συμβεί αν ο διάλογος δεν ξεκινήσει.

Η γαλλική προεδρία δεν έχει γνωστοποιήσει αν η προσέγγισή της έχει γίνει σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.