(upd 16:10)H τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα αποτελεί το πρώτο θέμα του σημερινού Eurogroup, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν τα αποτελέσματα της έκθεσης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, αν και, όπως σημειώνεται, η συγκεκριμένη έκθεση δεν συνδέεται με κάποια απόφαση σχετικά με την ενεργοποίηση της δεύτερης δεσμίδας των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Η απόφαση για τα εν λόγω μέτρα συνδέεται με την τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί το φθινόπωρο. Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της ευρωζώνης, οι υπουργοί αποφάσισαν να διεξάγουν συζήτηση για την Ελλάδα, μία μόλις ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές, προκειμένου να «στείλουν το σωστό μήνυμα» στη νέα κυβέρνηση.

Εξάλλου, στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να συζητηθεί η δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη συνολικά και οι προοπτικές για το 2020, ενώ οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την απόφαση της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα να μην κινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) για την Ιταλία. 

Μεταξύ άλλων στα υπόλοιπα θέματα περιλαμβάνεται ενημέρωση για τη διαδικασία διορισμού της Κριστίν Λαγκάρντ ως επόμενης Προέδρου της ΕΚΤ και η Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης σε συνέχεια της συνόδου κορυφής του Ιουνίου του 2019.

Μήνυμα Ε.Ε.: «O στόχος της Ελλάδας για πλεόνασμα 3,5% είναι μέρος της συμφωνίας του 2018»

O στόχος της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι «μέρος της συμφωνίας» του 2018, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο, στις Βρυξέλλες, ενόψει του σημερινού Eurogroup που ξεκινάει στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε ότι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών που θα συζητηθεί σήμερα παρουσιάζει «καθυστερήσεις» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθώς και «ανατροπή ορισμένων μεταρρυθμίσεων», που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου 3,5%, σχολιάζοντας ότι αυτές οι πολιτικές είναι «στη λάθος κατεύθυνση».

«Το 3,5% είναι μέρος της συμφωνίας του 2018», επανέλαβε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης αφού δεν έχει καν διαμορφωθεί. «Αυτά θα συζητηθούν τον Σεπτέμβριο στο άτυπο Eurogroup στο Ελσίνκι», κατέληξε.

Μ. Σεντένο: Θα συζητήσουμε την «πρόοδο, τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τις προκλήσεις» της ελληνικής οικονομίας

«Θα συζητήσουμε την Ελλάδα στη βάση της έκθεσης της Επιτροπής», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση.

«Θα αξιολογήσουμε την πρόοδο, τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τις προκλήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι, δεδομένης της αλλαγής της κυβέρνησης, «θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα σύντομα».