(upd 21:25) Μαραθώνιες συναντήσεις με τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε σήμερα η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις της, στην προσπάθειά της να πείσει τους ευρωβουλευτές να εγκρίνουν την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αναφερόμενη στο Brexit, η Γερμανίδα συντηρητική πολιτικός δήλωσε πρόθυμη να χορηγήσει περισσότερο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, εφόσον το επιθυμεί, για να ολοκληρώσει το "διαζύγιο" με την ΕΕ, το οποίο έχει ήδη αναβληθεί για τις 31 Οκτωβρίου.

"Αν το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται περισσότερο χρόνο, συμφωνώ να του δοθεί περισσότερος χρόνος. Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν καταστροφικό", είπε μιλώντας στην ομάδα των Πρασίνων. Νωρίτερα, είχε υπερασπιστεί τη Συμφωνία Αποχώρησης την οποία διαπραγματεύτηκαν οι "27" με την κυβέρνηση της Τερέζας Μέι, την οποία όμως το βρετανικό κοινοβούλιο καταψήφισε τρεις φορές.

Για να διαδεχθεί τον Γιούνκερ την 1η Νοεμβρίου η νυν υπουργός Άμυνας της Γερμανίας χρειάζεται απαραιτήτως να πείσει τους ευρωβουλευτές, πολλοί από τους οποίους εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο ορίστηκε υποψήφια. Για να εκλεγεί χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή τουλάχιστον 374 ψήφους (και όχι 376, δεδομένου ότι απουσιάζουν από τη σύνθεσή του οι τρεις Καταλανοί ευρωβουλευτές). Θα βασιστεί έτσι στις ψήφους των τριών μεγάλων πολιτικών ομάδων: του Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο ανήκει και η ίδια, με 182 ευρωβουλευτές), των Σοσιαλδημοκρατών (154 ευρωβουλευτές) και του κεντρώου-φιλελεύθερου Renew Europe (108 ευρωβουλευτές).

Το πρωί, ξεκίνησε αυτήν την "περιοδεία" της, με μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τους Σοσιαλδημοκράτες. Αμέσως μετά, η πολιτική ομάδα ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αν θα την στηρίξει.

Παρά τις ισχυρές επιφυλάξεις που εκφράζουν στο πρόσωπό της οι συμπατριώτες της του SPD (16 βουλευτές στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών), πολλοί από τους συμμετέχοντες στη σημερινή συνάντηση είπαν ότι η πλειοψηφία θα την υπερψηφίσει. "Ήταν αόριστη και δεν ήθελε να δεσμευτεί", σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ευρωβουλευτής, εκτιμώντας όμως ότι το 60% των Σοσιαλδημοκρατών θα την ψηφίσει και το 40% θα την καταψηφίσει.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κλήθηκε κατόπιν να απαντήσει στις ερωτήσεις που της έθεσαν οι ευρωβουλευτές του Renew Europe –στους οποίους περιλαμβάνονται και οι Μακρονιστές. Η συνάντηση αυτή μεταδόθηκε μέσω του διαδικτύου, όπως και εκείνη που ακολούθησε, με τους Πράσινους (74 ευρωβουλευτές).

Μιλώντας κατά κύριο λόγο σε άπταιστα αγγλικά –αλλά επίσης κάποιες φορές στα γερμανικά και τα γαλλικά– η φον ντερ Λάιεν επέμεινε ότι στόχος της είναι να συγκροτήσει την πρώτη Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα αποτελείται από ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών Επιτρόπων. Αυτό πάντως δεν εξαρτάται πλήρως από την ίδια, αφού οι χώρες-μέλη είναι εκείνες που ορίζουν τον δικό τους Επίτροπο.

Στους κεντρώους-φιλελεύθερους του Renew υποσχέθηκε ότι η Δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ –η οποία ήταν και αυτή υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν– θα είναι μία από τις αντιπροέδρους. Όμως πρώτος αντιπρόεδρος θα οριστεί ο Ολλανδός Σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς.

Στο πολύ ευαίσθητο θέμα της μετανάστευσης, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης, με πιο γρήγορο ρυθμό, του Frontex, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. "Πιστεύω ότι το να έχουμε 10.000 ανθρώπους να εργάζονται στον Frontex το 2027, θα είναι πάρα πολύ αργά. Πρέπει αυτό να γίνει νωρίτερα", είπε.

Στο άλλο "καυτό" θέμα που απασχόλησε την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, την κλιματική αλλαγή, ευχήθηκε η Ευρώπη να γίνει "η πρώτη ήπειρος" που θα πετύχει τις μηδενικές εκπομπές αερίων μέχρι το 2050.

Στη συνάντησή της με τους Πράσινους, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κλήθηκε να απαντήσει σε πολύ πιο σκληρές ερωτήσεις, όμως οι απαντήσεις δεν φαίνεται να έπεισαν πλήρως. "Καμία σαφής απάντηση για κανένα θέμα (...) Ούτε για τις εμπορικές συμφωνίες, ούτε για τη γεωργία, ούτε για τους φόρους και ούτε για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή", σχολίασε η εκπρόσωπος της πολιτικής ομάδας στο Twitter.

Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, προβλέπεται να διεξαχθεί την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Δεν αποκλείεται όμως το ενδεχόμενο η φον ντερ Λάιεν να την αναβάλει για τον Σεπτέμβριο, εφόσον κρίνει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να πείσει τους ευρωβουλευτές.

Έτοιμη να δώσει περισσότερο χρόνο για το Brexit δηλώνει η φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα έτοιμη να δώσει περισσότερο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να ετοιμάσει την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον το Λονδίνο ζητήσει κάτι τέτοιο.

"Αν το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται περισσότερο χρόνο, συμφωνώ να του δοθεί περισσότερος χρόνος. Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν καταστροφικό", απάντησε η φον ντερ Λάιεν, όταν ρωτήθηκε από μια Βρετανίδα ευρωβουλευτή κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ευρωβουλευτές της ομάδας των Πρασίνων.