Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε σήμερα, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ότι η συμφωνία διαζυγίου που επιτεύχθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική δυνατή για την ΕΕ.

"Ο πρόεδρος Γιούνκερ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και, αφού τον άκουσε, του είπε ότι η συμφωνία εξόδου είναι η καλύτερη και η μοναδική δυνατή για την Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε η εκπρόσωπος του Γιούνκερ, Μίνα Αντρέεβα.

"Τον διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο για να ολοκληρώσει την πολιτική δήλωση (που επισυνάπτεται στη Συμφωνία Αποχώρησης) και να αναλύσει όλες τις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την προϋπόθεση ότι είναι συμβατές με τη Συμφωνία", προσέθεσε.

"Η Επιτροπή θα παραμείνει διαθέσιμη τις ερχόμενες εβδομάδες εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να διεξαγάγει συνομιλίες και να διευκρινίσει τη θέση του με περισσότερες λεπτομέρειες", ανέφερε η εκπρόσωπος

Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε σήμερα τη Συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι "απαράδεκτη" και κάλεσε τις Βρυξέλλες να ανοίξουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις.

Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε νωρίτερα πως τα αιτήματα για τροποποιήσεις στη Συμφωνία που διατύπωσε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι "απαράδεκτα" και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Τζόνσον: Να εξαλειφθεί το backstop για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι θα πρέπει να εξαλειφθεί το δίχτυ ασφαλείας (σ.σ. το λεγόμενο backstop στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Β. Ιρλανδία) για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit), σύμφωνα με εκπρόσωπο του νέου ενοίκου του Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με τον Βρετανό εκπρόσωπο, ο Τζόνσον επεσήμανε στον πρόεδρο της Επιτροπής ότι η Συμφωνία Αποχώρησης που επιτεύχθηκε μεταξύ της προκάτοχου του Τερέζα Μέι και της ΕΕ, δεν θα περάσει από το κοινοβούλιο στην μορφή που έχει σήμερα.