Ο Βρετανός πρωθυπουργός προέτρεψε χθες, Σάββατο τον Αμερικανό πρόεδρο να άρει «εμπόδια» που αντιμετωπίζουν βρετανικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ σήμερα ναμένεται να πει στον Ντόναλντ Τουσκ ότι η χώρα του θα καταβάλει στην ΕΕ μόνο 9 εκ. λίρες αντί για τις 39 εκ. λίρεςπου συμφώνησε η προκάτοχός του, αν η Βρετανία εξέλθει από την Ένωση χωρίς συμφωνία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να πει στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η χώρα του θα καταβάλει στην ΕΕ μόνο 9 εκ. λίρες (9,95 δισεκ. ευρώ) αντί για τις 39 εκ. λίρες (43 δισεκ. ευρώ) που συμφώνησε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι, αν η Βρετανία εξέλθει από την Ένωση χωρίς συμφωνία, μετέδωσε σήμερα το Sky News.

Ο Τζόνσον είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Τουσκ αργότερα σήμερα στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Η στάση αυτή του Βρετανού πρωθυπουργού είναι πιθανό να προκαλέσει ένταση με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ.

Τον Ιούνιο πηγή από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι τυχόν άρνηση της Βρετανίας να πληρώσει «ισοδυναμεί με αδυναμία πληρωμής δημόσιου χρέους».

Άλλοι επισημαίνουν ότι η Βρετανία είναι νομικά δεσμευμένη να καταβάλει το ποσό και προειδοποιούν ότι τυχόν άρνησή της θα εμποδίσει τη σύναψη μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, η οποία ενδέχεται να προσφύγει δικαστικά για να διεκδικήσει τα χρήματα.

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον ζήτησε την νομική συμβουλή του γενικού εισαγγελέα αν μπορεί να αναστείλει για πέντε εβδομάδες τη λειτουργία του κοινοβουλίου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε την νομική συμβουλή του γενικού εισαγγελέα για το κατά πόσον μπορεί να αναστείλει τη λειτουργία του βρετανικού κοινοβουλίου για διάστημα πέντε εβδομάδων, με αφετηρία την 9η Σεπτεμβρίου, σε μια κατά τα φαινόμενα απόπειρα να εμποδίσει τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ μιας περαιτέρω παράτασης του Brexit, ανέφερε η εφημερίδα Observer.

Ένα email που εστάλη από ανώτερους κυβερνητικούς συμβούλους προς έναν σύμβουλο του γραφείου του Τζόνσον που γράφτηκε μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες, υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε κατευθύνσεις για την νομιμότητα μιας τέτοιας κίνησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η νομική συμβουλή που δίνεται στο email είναι ότι το κλείσιμο της βουλής μπορεί να είναι πιθανό εκτός αν τα δικαστήρια συμφωνήσουν με τα αιτήματα όσων επιχειρήσουν να εμποδίσουν μια τέτοια κίνηση, προσθέτει ο Observer.

«Ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο ώστε να εμποδίσει την κοινοβουλευτική συζήτηση για το Brexit είναι απολύτως ψευδής», δήλωσε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ένα άλλο δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης της Mail τονίζεται ότι ο Τζόνσον σχεδιάζει να δηλώσει στους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα παρακρατήσει 30 δισεκατομμύρια λίρες από τον λεγόμενο «λογαριασμό του διαζυγίου» του Brexit εκτός αν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών συμφωνήσουν σε αλλαγές στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από το μπλοκ χωρίς μια εμπορική συμφωνία, νομικοί έχουν καταλήξει ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πληρώσει την ΕΕ μόλις 9 δισεκατομμύρια λίρες, αντί για 39 δισεκατομμύρια λίρες, τονίζει η Mail. Σύμφωνα με την άποψη των νομικών, αυτό θα ισχύσει επειδή δεν θα υπάρξουν κόστη που θα σχετίζονται με την όποια μεταβατική περίοδο.

Το πρωθυπουργικό γραφείο δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει το δημοσίευμα της Mail.

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον προτρέπει τον πρόεδρο Τραμπ να άρει «σημαντικά εμπόδια» για τις βρετανικές εταιρείες στις ΗΠΑ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επιδιώκει να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς της χώρας του με τις ΗΠΑ έπειτα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προέτρεψε το Σάββατο τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να άρει «εμπόδια» που αντιμετωπίζουν βρετανικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα σημαντικά εμπόδια στις ΗΠΑ για τις βρετανικές εταιρείες που για πολλούς παραμένουν ακατανόητα», δήλωσε ο Τζόνσον σε εκπροσώπους του Τύπου, αναφέροντας παραδείγματα απαγορεύσεων σε διάφορα βρετανικά προϊόντα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ για να αντισταθμίσει το κόστος του Brexit και οι δύο χώρες βρίσκονται στο στάδιο διαπραγμάτευσης μιας εμπορικής συμφωνίας.

«Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για τη Βρετανία, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται να εύκολη διαδικασία», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο Τραμπ σήμερα Κυριακή στην σύνοδο της G7, σε μια συνάντηση που επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό σε ζητήματα εμπορίου.

Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών από τότε που ο Τζόνσον εκλέχθηκε πρωθυπουργός.

«Είναι πολύ σημαντικό, αν καταλήξουμε σε μια σπουδαία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, να πρόκειται για ελεύθερο εμπόριο που θα ωφελεί βρετανικές εταιρείες», επισήμανε, αναφέροντας στο παράδειγμα της βρετανικής κρεατόπιτας με χοιρινό η οποία πωλείται για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη και την Ισλανδία, σύμφωνα με τον ίδιο, «αλλά δεν μπορεί σήμερα να εισέλθει στην αμερικανική αγορά».

Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τις βρετανικές εταιρείες», είπε. «Σκοπεύουμε να τις εκμεταλλευτούμε, αλλά θα χρειαστεί οι Αμερικανοί φίλοι μας να κάνουν συμβιβασμούς και να δείξουν ελαστικότητα, επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλοί περιορισμοί».

Ο Τραμπ, σθεναρός υπερασπιστής των συμφερόντων των αμερικανικών εταιρειών, έχει εισέλθει σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ενώ απείλησε πρόσφατα να φορολογήσει το γαλλικό κρασί ως απάντηση σε έναν φόρο που πέρασε στη Γαλλία για τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.