Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ερώτηση προς την Κομισιόν για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Ερώτηση προς την Κομισιόν για τα μέτρα που θα ληφθούν για τους πληθυσμούς που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, καθώς και αν επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις προς την κυβέρνηση της Βραζιλίας, κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Οι ευρωβουλευτές, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά και Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητούν να μάθουν «με ποια οικονομικά -και μη- μέσα θα κινητοποιηθεί η Κομισιόν στο πλαίσιο της διεθνούς αλληλεγγύης, προκειμένου να ενισχύσει τους πληθυσμούς στη Βραζιλία και όμορες χώρες που πλήττονται από την μεγάλη οικολογική καταστροφή».

Όπως επισημαίνουν, «η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι διατυπωμένη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπενθυμίζοντας πως η Γαλλία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία, ζητούν κυρώσεις σε βάρος της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ζαΐχ Μπολσονάρου, ενώ η Γερμανία και η Νορβηγία αναστέλλουν τη χρηματοδότηση προς το Ταμείο για την Αμαζονία.

Οι ευρωβουλευτές ρωτούν την Κομισιόν αν «σκοπεύει να παγώσει ή να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur, και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της αυξανόμενης αποψίλωσης του Αμαζονίου από την κυβέρνηση Μπολσονάρου, στο όνομα επιχειρηματικών συμφερόντων».

Επίσης, ρωτά για τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλίας, ώστε οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Αμαζόνιο, θα αποδεικνύουν ότι δεν προκαλούν βλάβη στο οικοσύστημα από τις δραστηριότητές τους.

Ροή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ