O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα στον Μπόρις Τζόνσον πως θα εξετάσει οποιεσδήποτε συγκεκριμένες προτάσεις που έχει ο Βρετανός πρωθυπουργός για το ιρλανδικό δίκτυ ασφαλείας (λεγόμενο backstop), υπογραμμίζοντας ωστόσο την ακλόνητη στήριξη της Ένωσης στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποδεχθούν να αφαιρεθεί το backstop από την όποια συμφωνία για το Brexit.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ επαναδιατύπωσε την πρόθεσή του να εργαστεί εποικοδομητικά με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τζόνσον και να εξετάσει οποιεσδήποτε συγκεκριμένες προτάσεις που ενδέχεται να έχει, όσο αυτές είναι συμβατές με την Συμφωνία Αποχώρησης», υπογράμμισε η ανακοίνωση της Επιτροπής, έπειτα από την 20λεπτη τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ επισήμανε την ακλόνητη στήριξη των 27 ηγετών των κρατών της ΕΕ στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και πως η ΕΕ θα συνεχίσει να είναι συγκεντρωμένη στα συμφέροντα της Ιρλανδίας».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής προσέθεσε ότι η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τονίζοντας ότι αυτό το σενάριο θα είναι μονάχα απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι της ΕΕ.

Μια εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι το Λονδίνο εργάζεται «βήμα προς βήμα για την εξεύρεση ενός ευρύ φάσματος ευέλικτων και δημιουργικών λύσεων» για τη λειτουργία των συνόρων με την Ιρλανδία, μετά από το Brexit.

Ο προσωπικός εντεταλμένος του πρωθυπουργού για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ αναμένεται να φτάσει στις Βρυξέλες αύριο για να συζητήσει το ακανθώδες αυτό ζήτημα των συνόρων.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε από την πλευρά του ότι τα μέτρα που προτείνει η Βρετανία για την αντικατάσταση του «backstop» στην Συμφωνία Αποχώρησης απέχουν κατά πολύ με ό,τι είναι αναγκαίο.

«Ας μην προσποιούμαστε ότι υπάρχουν λύσεις όταν μάλλον δεν υπάρχουν», είπε ο Κόβενι χαρακτηριστικά.