Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) έκανε λόγο για πρόοδο και για «καρποφόρες» συνομιλίες με το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) στη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στο κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να σφραγίσουν μια συμφωνία για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία.

«Η δουλειά μας συνεχίζεται με επικερδές τρόπο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ηγέτης του PD στην Γερουσία Αντρέα Μαρκούτσι.

«Έχουμε αναλύσει τα σημεία της βάσης ενός κοινού προγράμματος», προσέθεσε η Πάολα ντι Μικέλι, αντιπρόεδρος του PD.

Στον ίδιον τόνο, ο επικεφαλής των 5 Αστέρων στη Γερουσία, Στέφανο Πατουανέλι ανέφερε ότι οι συνομιλίες για την προσπάθεια σχηματισμού μιας κυβέρνησης με το Δημοκρατικό Κόμμα έγιναν σε καλό κλίμα και θα συνεχιστούν.

«Δουλέψαμε σε καλό κλίμα και οι εργασίες θα συνεχιστούν», είπε ο Πατουανέλι στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνάντησης.

Ξανάρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ M5S και PD για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Έπειτα από μια φάση έντασης, το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ξανάρχισαν σήμερα το απόγευμα τις συνομιλίες τους για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία.

Αναπάντεχα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, με τον οποίο συναντήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο του Κόντε, τονίζοντας ότι "εκπροσώπησε με πυγμή την Ιταλία στην G7" και εξέφρασε την ελπίδα "να παραμείνει πρωθυπουργός".

Το πρωί, το M5S ματαίωσε την τελευταία στιγμή τις συνομιλίες του με το PD, απαιτώντας από το κεντροαριστερό κόμμα να επιβεβαιώσει επισήμως ότι δεν διαφωνεί με την παραμονή του Κόντε στο αξίωμά του. Ο επικεφαλής των γερουσιαστών του PD, Αντρέα Μαρκούτσι, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ακύρωση αυτής της συνάντησης στην οποία θα μετείχαν ο Κόντε, ο ηγέτης του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι και ο πρόεδρος του M5S Λούιτζι Ντι Μάιο, κατηγορώντας τον τελευταίο ότι υπονομεύει τις συνομιλίες λόγω "των προσωπικών φιλοδοξιών του".

Το απόγευμα ωστόσο, το κλίμα φαίνεται πως είχε αλλάξει. "Ας πούμε ότι είμαι πιο αισιόδοξος, η διαπραγμάτευση ξανάρχισε", είπε ο Μαρκούτσι, προσερχόμενος σε μια συνάντηση των κορυφαίων στελεχών του κόμματός του. Το M5S επιβεβαίωσε με μια λιτή ανακοίνωσή του αυτήν την εξέλιξη.

Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα στο κοινοβούλιο για "να εργαστούν σε ένα κοινό έγγραφο", ανέφερε εξάλλου το Κίνημα.

Ο Νικόλα Τζινγκαρέτι φέρεται ότι δεν θέτει πλέον βέτο στην παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία. Όμως δεν θέλει να περιστοιχίζεται από δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, έναν από κάθε κόμμα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα (τον Ντι Μάιο και τον Ματέο Σαλβίνι).

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα ξεκίνησε έναν δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων με τα κόμματα, όμως η καθοριστική ημέρα θα είναι η αυριανή. Αν μέχρι και αύριο το βράδυ δεν σχηματιστεί μια κυβερνητική πλειοψηφία, με ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα για τις 10 Νοεμβρίου.