Μόλις 20 ημέρες πριν την εκπνοή της δυνατότητας που έχει να διερευνήσει τις πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, πρόκειται σήμερα να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα 370 μέτρων για τη μελλοντική κυβέρνησή του, προκειμένου να πείσει τους αριστερούς Podemos να τον στηρίξουν κοινοβουλευτικά.

Μεταξύ των μέτρων που ξεχωρίζουν είναι η τροχοπέδη στις «αυθαίρετες αυξήσεις» των ενοικίων, η γενίκευση της δωρεάν εγγραφής στα δημόσια νηπιαγωγεία, η οροθέτηση «καθαρών ζωνών», όπως το κέντρο της Μαδρίτης, σε πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων, ελάχιστη φορολόγηση 15% των επιχειρήσεων, η στήριξη των κλαδικών συμβάσεων στην εργασία και η «θωράκιση» των συντάξεων, ενώ θα απαγορευθεί να κόβεται το ρεύμα, το τηλέφωνο κ.λπ. στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Παράλληλα, υπόσχεται εμβάθυνση του διαλόγου για την Καταλωνία, ενώ τάσσεται υπέρ του πανευρωπαϊκού κατώτατου μισθού.

Ο Σάντσεθ δεν επιθυμεί να εκτεθεί ξανά σε εκλογές, αλλά ούτε και να κυβερνήσει με όποιο κόστος, μην έχοντας μία μεγάλη κοινοβουλευτική στήριξη. Για αυτόν τον λόγο, η στήριξή του στο Κοινοβούλιο από την παράταξη του Πάβλο Ιγκλέσιας είναι κεφαλαιώδους σημασίας και αυτά τα μέτρα εύκολα εκλαμβάνονται ως ένα «κλείσιμο ματιού» προς τον ηγέτη των Podemos.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε σήμερα πως οι πολιτικές προτάσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, είναι ενδιαφέρουσες, όμως επέμεινε πως οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ πρέπει να είναι πρόθυμοι να μοιραστούν την εξουσία με το Podemos.

Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως οι Σοσιαλιστές θεωρούν ότι οι πιθανότητες για διεξαγωγή νέων εκλογών φθάνουν το 70%. Ενώ η συναίνεση με τους κοινωνικούς εταίρους και οργανώσεις -που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τους Podemos- είναι ευρεία, το πρόβλημα εντοπίζεται στην προϊστορία της αποτυχημένης προσπάθειας του Σάντσεθ, τον Ιούλιο, να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου. Η αρνητική στάση των Podemos έχει δημιουργήσει αντιπάθειες μέσα στις τάξεις των Σοσιαλιστών του PSOE κι έχει εδραιώσει την πεποίθηση πως η μόνη λύση είναι μονοκομματική κυβέρνηση του Σάντσεθ με την έξωθεν (κοινοβουλευτική) στήριξη του Ιγκλέσιας. Το μείγμα των 370 μέτρων, εκτιμούν σοσιαλιστικοί κύκλοι, είναι τέτοιο, που δύσκολα θα το απορρίψει ή θα το αγνοήσει ο Ιγκλέσιας.

Στο πλαίσιο των επαφών του προς ανεύρεση κοινοβουλευτικών δυνάμεων που θα στήριζαν στο Ημικύκλιο μία μονοκομματική κυβέρνησή του, ο Σάντσεθ θα μεταβεί αύριο στο Σαντανδέρ για να συναντηθεί με τον Μιγέλ Άνχελ Ρεβίλια, ηγέτη του αυτονομιστικού PRC της Καντάβριας. Μία ημέρα αργότερα θα δεχθεί στην έδρα του PSOE, στην οδό Φεράθ, τον ηγέτη των Βάσκων αυτονομιστών του PNV, Ανδόνι Ορτούθαρ. Η συνάντησή του με τον Ιγκλέσιας ακόμη δεν έχει ορισθεί, αλλά από χθες έχουν αρχίσει οι προτροπές στις διαπραγματευτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και των Podemos να επαναλάβουν τις επαφές του μέσα στην εβδομάδα.

Ο επικεφαλής του Podemos λέει πως μια κυβέρνηση συνασπισμού είναι η μοναδική επιλογή

Ο επικεφαλής του ισπανικού κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Unidas Podemos έγραψε σήμερα στο Twitter πως μια κυβέρνηση συνασπισμού αποτελεί τη μοναδική επιλογή και πως δεν έχει αλλάξει γνώμη ως προς αυτό.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έγραψε το εν λόγω μήνυμα στο Twitter αφού ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προσέφερε μια εναλλακτική επιλογή που περιλαμβάνει μια συμφωνία πάνω σε πολιτικές καθώς και θέσεις εκτός του υπουργικού συμβουλίου. Ο Ιγκλέσιας συνόδευσε το μήνυμά του με απόσπασμα βίντεο από μια συνέντευξη που έδωσε πριν μιλήσει ο Σάντσεθ.

«Η πολιτική δεν μπορεί να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, αλλά σε εγγυήσεις. Μια κυβέρνηση συνασπισμού είναι η μόνη εγγύηση ότι θα εφαρμοσθούν οι πολιτικές που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων. Αυτό είναι που διακυβεύεται. Και αυτό ήταν ανέκαθεν δέσμευσή μας», ανέφερε ο Ιγκλέσιας.